Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Na starém stadionu v Jihlavě pracuje vrtná souprava

/
/
/
761 Zobrazení



V Jihlavě pokračují přípravy na stavbu Horácké multifunkční arény (HMA). Uvnitř staré haly určené k demolici nyní specializovaná firma provádí vrty do hloubky předpokládané úrovně výkopů nové stavby. V interiéru je potřeba se provrtat silnou vrstvou betonu.

Vyvrtané vzorky poslouží k vyhodnocení, jak bude nutné při zakládání nové stavby s odtěženou zeminou nakládat. „Obvykle se tyto analýzy dělají na stavbě až při samotných výkopových pracích. V rámci procesu povolování ukládání zemin jsme však narazili u orgánu státní správy na požadavek udělat tento rozbor už nyní,“ uvedl jihlavský radní a manažer výstavby HMA David Beke s tím, že město zároveň získá výrazně přesnější informace o podloží budoucí haly a tím by mohlo ušetřit například při zakládání nové stavby. Podle Bekeho vrty nebylo možné dělat dřív ještě za provozu haly, protože není přesně zmapováno vedení zemního potrubí a hrozilo jeho poškození.

Souběžně se stále pracuje na hledání finančních zdrojů pro stavbu nové haly. Jedná se o státních dotacích i o případných penězích ze soukromého sektoru. „Vzhledem k ekonomické sitauci a dopadům energetické krize se zatím jednání nevyvíjejí zcela podle našich představ. Soukromý sektor se zatím vyjadřuje zdrženlivě. Ve hře jsou tak zatím ve vztahu k soukromníkům zejména prodeje pozemků,“ dodal David Beke.

Dále jsou prověřovány možnosti dalších dotací pracovníky magistrátu. Podle primátora Petra Ryšky je potřeba v současné době konzultovat přesné podmínky jednotlivých výzev přímo s danými ministerstvy. Podle jeho slov je také nejlépe hodnocený dodavatel stavby HMA, který vzešel z výběrového řízení, ochoten nabídnutou cenu několik měsíců podržet. „Cílem města však stále zůstává realizovat stavbu co nejdříve a bez zbytečných průtahů nebo odkladů,“ uzavřel Ryška.

  • Facebook
  • Twitter