Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Na kole z Jihlavy na hrad Rokštejn

/
/
/
591 Zobrazení



Chystáte-li se na kole do Jihlavy nebo jste-li z blízkého okolí, neměla by vám uniknout cyklostezka na zříceninu hradu Rokštejn. Vezměte partnera či partnerku, děti nebo vyrazte sami. Cesta není náročná a její cílovka stojí za to. Romantická zřícenina zaujme i z historického pohledu. Přírodní krásy můžete obdivovat po cestě.

Jihlava a cyklostezky

Jihlava a její okolí je bohatá na množství cyklostezek, proto se nebojte vyzkoušet její síť, která vás na kole zavede na kouzelná místa. Jedno z nich je mohutná zřícenina hradu Rokštejna. Z města se dostanete převážně rovinatým terénem k mírným kopcům a závěrečného stoupání si užijete při příjezdu k památce, protože ta se týčí na kopci.

Trasa Jihlava – Rokštejn

Stezka vede z Jihlavy přes Malý Beranov, Luka nad Jihlavou, Bítovčice, Přímělkov ke zřícenině na kopci. Trasa je dlouhá 38 kilometrů. Pokud  se rozhodnete vydat na kole tam a zpět vlakem, čeká vás příjemných 20 kilometrů, což je ideální délka pro rodiny s dětmi nebo rekreační cyklisty. Na trasu se nemusíte bát vzít si ani cyklovozík.

Tipy pro pro výlety na kole s dětmi

1. Kvalitní dětská helma na kolo je pro malé cyklisty nutnost, ale i rodič by měl jít příkladem.

2. Odhadněte trasu správně podle sil dítěte, naslouchejte mu. Chcete mít příjemný zážitek a ne odrovnat svou ratolest.

3. Poučte děti o silničním provozu a pravidlech jízdy na kole. Ideální je jeden rodič před dítětem, druhý vzadu. Pokud jede jen jeden, je lepší nechat jet dítě před vámi.

4. Dělejte si přestávky, nekonzumujte alkohol.

5. Nezapomeňte se posilnit. Domácí svačina nebo energetická tyčinka vám na cestě přijdou vhod.

6. Před cestou zkontrolujte stav kola, brzdy. Po zimě nechte kola zkontrolovat odborníkem.

Hrad Rokštejn

V současnosti se jedná o zříceninu hradu, který začal chátrat v 15. století, kdy ho zdemolovala vojska Matyáše Korvína. O hradu jsou zaznamenány první zmínky z roku 1289. Markrabě Jan Jindřich ho koupil v roce 1359 a honosně ho přestavil a vybavil. Kvůli dluhům ho ovšem koncem 14. století musel prodat. Majiteli hradu byli chvíli i Valdštejnové, ale ani ti ho nedokázali ochránit před zpustnutím. Dnes nabízí hrad romantiku, zaujme svojí mohutností. Zároveň si užijete vlastní objevování trosek, protože po zřícenině se můžete volně pohybovat.

  • Facebook
  • Twitter