Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Monitorovací auto začne v Jihlavě pracovat příští týden

/
/
/
217 Zobrazení



Na nový systém parkování a jeho dopravní režimy bude v Jihlavě od druhé poloviny října 2023 dohlížet monitorovací auto. Rada města rozhodla o pořízení kamerového auta formou pronájmu. Smlouvu uzavřela se společností CORTEC, která do loňského podzimu provozovala čtrnáct takových aut v Praze.

Hlavním úkolem auta s kamerami bude prioritně sběr statistických dat o využití jednotlivých parkovacích zón. Vedení města totiž uvažuje o úpravách a rozvoji systému parkování, ale nechce se rozhodovat na základě pocitů, ale na základě přesných údajů o využití modrých zón. Auta jsou v provozu také v Brně a nasazení se připravuje kromě Jihlavy také v dalších městech.

„Jihlava se rozhodla využít v pilotním provozu nájem tohoto kontrolního auta na dobu 17 měsíců tak, abychom poznali možnosti této technologie a následně se rozhodli o finálním dodavateli a měli čas ho vysoutěžit. Buď opět formou nájmu nebo pořízením vozidla do vlastnictví města,“ řekl primátor Jihlavy Petr Ryška s tím, že pilotní provoz monitorovacího auta vyjde město na 1 880 066 Kč, tedy asi na 110 tisíc korun měsíčně.

Monitorovací auto bude mít hned několik funkcí. První a nejdůležitější funkcí je sběr dat o vytížení jednotlivých parkovišť. Tato data pomohou městu sledovat provoz parkovišť a podle toho upravovat nebo rozšiřovat systém parkování ve městě. „Další základní funkcí auta je samozřejmě dohled na dodržování pravidel na parkovištích a postupně také na dodržování zákazů stání a zastavení na ulicích ve městě. Monitorovací auto také bude umět upozorňovat na auta s nečitelnými registračními značkami, auta dlužníků nebo kradená auta a přivolá k nim strážníky,“ doplnil primátora radní zodpovědný za nový systém parkování David Beke. 

Monitorovací auto je podle jeho slov plně digitalizovaným řešením a svým výkonem výraznou měrou zefektivní dohled nad dodržováním pravidel. Městská policie se tak podle radního Davida Beke bude moci zaměřit na jiné úkoly než na kontrolu parkování a dodržování dopravních opatření.

  • Facebook
  • Twitter