Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Mezinárodní kongres centrální sterilizace se v Novém Městě uskutečnil už po sedmnácté

/
/
/
367 Zobrazení



Přes dvě stovky odborníků nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, navštívily novoměstský SKI hotel, který byl hostitelem Mezinárodního kongresu centrální sterilizace. Dvoudenní akce plná přednáškových bloků se po tříleté covidové pauze uskutečnila opět pod taktovkou novoměstské nemocnice.

„Kongres má pro nás velký význam. Setkání lidí z oboru sterilizace je často velmi obtížné. Tato akce je však již tradiční, stejně jako kongres v Brně. Jsme rádi, že se daří navazovat pracovní osobní i společenské kontakty,“ podotkl Bruno Šudřich, předseda České společnosti pro sterilizaci, pod jejíž záštitou se akce konala.

Záštitu nad akcí spolu s Českou společností pro sterilizaci převzal i Kraj Vysočina. Náměstek hejtmana Vladimír Novotný připomenul přítomným nedávnou pandemii, která s sebou přinesla obrovský tlak na zdravotnictví. V duchu tohoto tématu se nesly i některé další příspěvky pozvaných hostů. Ale až poté, co byla všem přítomným prostřednictvím prezentace představena novoměstská nemocnice, v níž se stavební ruch nezastavil ani v době covidu. „Pořád nemocnici díky podpoře Kraje Vysočina modernizujeme. Přepisujeme rukopis pana architekta Bedřicha Rozehnala, který už před druhou světovou válkou naši nemocnici vyprojektoval,“ potvrdila ředitelka novoměstské nemocnice Věra Palečková.
Proměnou v minulosti prošla i centrální sterilizace. „Kdysi byla centrální sterilizace v novoměstské nemocnici v suterénu a ve stísněných podmínkách. V roce 1999 se podařilo otevřít nový pavilon sterilizace a operačních sálů. Od té doby se také dodržuje tradice našich společných setkání,“ dodal Bruno Šudřich.

Právě prostory centrální sterilizace byly zájemcům v rámci kongresu zpřístupněny a představeny. „V roce 2018 u nás proběhla rekonstrukce a změnilo se i přístrojové vybavení,“ pokračovala v představování místa, které zajišťuje bezpečný sterilní materiál pro celou nemocnici, hlavní organizátorka akce a současně vedoucí Centrální sterilizace Nemocnice Nové Město na Moravě Irena Svobodová. „Osmdesát procent objemu naší práce je pro operační sály. Ročně sterilizujeme okolo sto pětatřiceti tisíc předmětů,“ dodala.
Kromě novoměstské nemocnice mohli zájemci navštívit i provoz firmy MEDIN, jež se zabývá vývojem, výrobou a distribucí lékařských nástrojů a implantátů. Přednášející se pak mimo informací spojených s covidovou pandemií zaměřili na legislativní změny, nové metody dezinfekčních a sterilizačních postupů nebo na hygienické požadavky. „Podařila se také sdílená prezentace z Kolumbie, což nás velice potěšilo. Šlo o srovnání lékař versus pacient a srovnání systému zdravotnictví v Kolumbii a v Česku,“ uvedla Irena Svobodová.

Vyvrcholením byla přednáška Laury Janáčkové, která na kongres sterilizace přinesla poněkud netradiční téma – láska. Docentka klinické psychologie, sexuoložka a autorka knih o lidských vztazích dokázala publikum nadchnout a rozesmát.

  • Facebook
  • Twitter