Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Měření cholesterolu zdarma startujte v jihlavské nemocnici právě dnes

/
/
/
604 Zobrazení



Snadno, rychle a zdarma si mohou nově pacienti v jihlavské nemocnici nechat změřit cholesterol. Stačí z pohodlí domova vyplnit jednoduchý dotazník a poté si zarezervovat termín odběru v nemocnici. Prevence je důležitá, zájemci tak mohou předejít třeba cévní mozkové příhodě.

Cholesterol je částice tuku v krvi, která hraje důležitou roli v řadě tělesných procesů. Je stavebním prvkem buněčných membrán, součástí některých hormonů, podílí se na tvorbě vitaminu D a je potřebný pro zpracování tuků v těle. Část cholesterolu se do těla dostává stravou, většinu si však organismus vytváří sám v játrech.

Zvýšená hladina cholesterolu může vést k ukládání tukových látek do stěn cév v podobě tukových proužků či plátů a množení hladkých svalových buněk ve stěnách tepen, čímž cévy ztrácejí na pružnosti a postupně se zužují. Tento proces se nazývá ateroskleróza. V důsledku těchto změn dochází k omezení zásobení orgánů kyslíkem a k jejich poškození. Onemocnění cév se obvykle projeví až komplikacemi, například infarktem myokardu, cévní mozkovou příhodou a ischemickou chorobou dolních končetin.

Preventivní akce se rozjíždí v jihlavské nemocnici s podporou firmy Novartis. Jedná se zatím o tříměsíční zkušební provoz. „Pro pacienty by mělo být vše jednoduché, jak objednání, tak doručení výsledku vyšetření. Na konci dotazníku je odkaz na možnost objednání se na odběr. Pacient si vybere konkrétní termín, výsledek potom dostane elektronicky do týdne. Podle výsledku přijde také doporučení na případní objednání se k praktickému lékaři,“ vysvětluje náměstek pro informatiku a kybernetickou bezpečnost David Zažímal.

Dotazník

  • Facebook
  • Twitter