Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Mateřské centrum Rolnička na návštěvě v kostele sv. Václava

/
/
/
1892 Zobrazení



Mateřské centrum Rolnička ve Světlá nad Sázavou pořádá spoustu zajímavých výletů a exkurzí. Mezi jednu takovou návštěvu patří i prohlídka kostela sv. Václava.

„Blíží se svátek Václava a tak by bylo dobré, aby se o něm děti také něco dozvěděli“ prozradila jedna z koordinátorek Marie Mašková. V 17.00 už vítá před kostelem dvacetičlennou skupinku farář Pavel Jäger. Následuje společné focení a pak už rychle do kostela, protože na celou prohlídku je pouze omezený čas. Uvnitř se děti a rodiče dozvědí, jak to vlastně se svatým Václavem bylo, proč ho jeho bratr neměl rád a že je důležité usmíření. Jak dodává Pavel Jäger: „Jestli se doma občas s vaším sourozencem pohádáte, musíte se umět i omluvit a odpustit si.“
Poslední část prohlídky je pro dětskou skupinku velkým překvapením. V horní části kostela na kůru, totiž čeká snad nejmladší varhaník na Vysočině třináctiletý Stanislav se svojí maminkou, která ho doprovází zpěvem. Všichni mají postupně možnost nahlédnout do skříně, kde jsou umístěné píšťaly.
„Nevím přesně, kolik jich tam je, ale bude to určitě přes tisíc. A to jsou to ještě jedny z těch menších varhan.“ odpovídá Standa na zvídavé dotazy maminek. Poté už následuje soukromý koncert, první hudební ukázkou je Svatováclavský chorál. Postupně Standa zahraje nejrůznější skladby, aby ukázal, co tento hudební nástroj vlastně umí.
„Jak si můžete všimnout, správný varhaník vypadá při hraní jako chobotnice,“ upozorňuje Pavel Jäger na pohyby které je nutné při hraní umět. A že toho varhany umí opravdu hodně, dokazuje i poslední ukázková skladba, znělka z filmu Piráti z Karibiku.

  • Facebook
  • Twitter