Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Máte doma zajímavý betlém? Půjčte ho do třebíčského muzea

/
/
/
1004 Zobrazení



Muzeum Vysočiny Třebíč pořádá od roku 2013 pravidelně tradiční vánoční výstavu betlémů. Původní proslulá expozice betlémů byla v muzeu na zámku v Třebíči k vidění bez zásadních zásahů dlouhých 45 let. V současnosti vyzývá obyvatele regionu ke spoluvytvoření vánoční výstavy betlémů v Muzeu Vysočiny Třebíč v roce 2020.


V roce 2013, po tříleté rekonstrukci budovy zámku, došlo ke koncepční obměně expozic, která se dotkla i historické kolekce vystavených betlémů. Dnes je menší ukázka třebíčského betlemářství součástí rozsáhlé expozice s regionální vlastivědnou tematikou Lidé. Místa. Osudy.
Pořádáním každoročních zimních výstav betlémů vyšlo muzeum vstříc nesčetným přáním především z řad místních návštěvníků, kteří mají po generace vánoční období spojeno s návštěvou jesliček. Současné výstavy betlémů toho ale přinášejí mnohem více – návštěvníci už mohli zhlédnout betlémy nejen z různých betlemářských oblastí Čech a Moravy (Příbram, Ústí nad Orlicí, Tišnovsko atd.) nebo ze sousedního Rakouska, ale třeba i betlémy z různých tradičních i netradičních materiálů. Stálý zájem veřejnosti o toto téma potvrzuje, že vánoční výstavy patří k těm nejoblíbenějším.
A právě to nás přivedlo k myšlence zapojit do letošní výstavy i tvořící návštěvníky-betlemáře. Téma pro nadcházející vánoční výstavu zní regionální betlemáři. Muzeum Vysočiny Třebíč si touto cestou dovoluje oslovit umělce i amatéry z třebíčského regionu, kteří se v jakékoli formě věnují zpodobnění Kristova narození a mají zájem o vystavení svého díla na výstavě, aby nám o sobě dali vědět.

Kontaktní osoba: Tomáš Hartman, kurátor vánoční výstavy betlémů Muzea Vysočiny Třebíč, tel. 568 441 078, e-mail: t.hartman@muzeumtr.cz. Výstava se bude konat v termínu 26. listopadu 2020 – 17. ledna 2021.

  • Facebook
  • Twitter