Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Mašínová: „Jestliže jsou komunisti parlamentní stranou, tak kde to jsme?“

/
/
/
755 Zobrazení



Knihu Čtyři české osudy: Tragický úděl rodiny Mašínovy představila na Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě Zdena Mašínová. Dílo napsala se svým manželem Rudolfem Martinem, aby objasnila motiv bratrů k přechodu přes hranice.

„Nechtěli být emigranty, chtěli se vrátit,“ poznamenala Mašínová. Autorka mluvila o historii své rodiny, a to nejen o bratrech, ale i o otci Josefu Mašínovi, který byl členem odbojové skupiny Tři králové. „Otec nám zanechal odkaz, abychom se nikdy nestali otroky žádného režimu, podle toho jsme zaujali postoj,“ řekla Mašínová. V knize píše i o své babičce Emmě, strýci Ctiborovi a matce Zdeně Mašínové starší.
O odboji svých bratrů neznala Zdena Mašínová žádné detaily. „Žila jsem v té době na Moravě s babičkou a pouze jsem tušila, že se něco děje. Podrobně jsem se o jejich cestě dozvěděla až po revoluci na návštěvě v USA,“ popsala autorka. Mašínová ohodnotila negativně vývoj české politické scény. „Jestliže jsou komunisti parlamentní stranou, tak kde to jsme?“ řekla Mašínová.
Skupina bratří Mašínů působila na našem území na počátku 50. let. Jednalo se o antikomunistickou odbojovou skupinu. V říjnu 1953 emigrovali do Západního Berlína. Jejich otec byl protinacistický odbojář.

  • Facebook
  • Twitter