Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Maraton s roztroušenou sklerózou v sobotu v Jihlavě

/
/
/
378 Zobrazení



V sobotu 25. března začíná v Jihlavě Maraton s roztroušenou sklerózou (MaRS). Akce, která si klade za cíl podpořit pacienty s tímto onemocněním, startuje v 8.30 a potrvá do odpoledne. Účastníci z řad pacientů i veřejnosti si společně zacvičí ve fitness centru Fitpeople Bedřichov a vyzkouší si třeba kruhový tréning nebo cvičení na podložkách.

„Novinkou bude kvíz, v němž si budou moci lidé ověřit svoje vědomosti o roztroušené skleróze. Také budeme tento rok vyhlašovat nejmladšího a nejstaršího účastníka, kteří si odnesou upomínkové předměty,“ říká Jitka Večeřová z organizace ROSKA Jihlava, která celou akci spolu s Nadačním fondem IMPULS pořádá.

Vstupné na Maraton je dobrovolné. Výtěžek použijí organizátoři na zaplacení rehabilitačních pobytů, které jsou v léčbě RS nejnákladnější. „Účastníci navíc mohou přijít i se svými rodinnými příslušníky a přáteli a prožít spolu příjemný den. Psychická pohoda je totiž v boji s RS velmi podstatná,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS.
Zacvičit si přijde letos také Kateřina Šrámková, která žije s RS už 55 let. „Vždy se na Maraton moc těším, zatím jsem nevynechala žádný ročník. Zapojuje se i manžel, který také RS trpí,“ říká Šrámková.


RS je chronické zánětlivé onemocnění, které postihuje nervový systém, a ovlivňuje tak všechny složky pacientova života. Nejvíce zasažený bývá často právě pohybový aparát. „Pro lidi s tímto onemocněním je přitom zcela zásadní, aby se hýbali. U pohybu hraje roli jednak motivace, ale i dostupnost sportu v lokalitě, kde pacienti žijí. Proto jsou akce jako MaRS velmi přínosné,“ vysvětluje Radek Ampapa, vedoucí lékař MS centra při Neurologickém oddělení Nemocnice Jihlava.

  • Facebook
  • Twitter