Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ludwig van Beethoven Veroniky Bílkové v havlíčkobrodské galerii

/
/
/
537 Zobrazení



Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě pořádá v pátek 5. srpna v 16.00 vernisáž výstavy Veroniky Bílkové Ludwig van Beethoven jako první expozice cyklu Výstava jedné knihy, přístupná pro veřejnost bude do 2. října.

V letošním roce začíná havlíčkobrodská galerie realizovat v suterénním výstavním prostoru cyklus malých výstav věnovaných ilustracím k jedné jediné knize, která je nějakým způsobem významná a jedinečná. „Jako první vlaštovku tohoto výstavního cyklu jsem vybrala autorskou knihu výtvarnice Veroniky Bílkové – Ludwig van Beethoven. Tento významný světový hudební skladatel by v letošním roce oslavil 310. výroční narození a v příštím roce si budeme připomínat i jeho 250. výroční úmrtí.
Kniha vznikla jako diplomová práce autorky v atelieru didaktické ilustrace Fakulty Ladislava Sutnara při Západočeské univerzitě pod vedením jedné ze současných nejúspěšnějších českých ilustrátorek – Renáty Fučíkové. Veronika Bílková se jako výtvarnice a hudebnice v jedné osobě věnuje významným událostem v životě skladatele, jeho zásadním dílům, osvětluje čtenáři hudebně teoretické náležitosti a v neposlední řadě se věnuje i vztahu tohoto světového skladatele k českému prostředí. Bílková knihu ilustrovala netypickým způsobem, využívaje při tom techniku malby štětcem či špachtlí nebo dokonce i tisku klavírních kladívek.
Kniha získala nominaci v Národní ceně za studentský design a v roce 2021 reprezentovala českou ilustraci na mezinárodní ilustrační výstavě – BIB Bratislava, kde získala cenu Honorary Mention – čestné ocenění za mimořádný nakladatelský počin a to v konkurenci 380 ilustrátorů ze 42 zemí světa,“ vysvětluje Daniela Růžičková, kurátorka výstavy.

  • Facebook
  • Twitter