Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Lidé z Domova Háj se budou stěhovat i do Světlé nad Sázavou

/
/
/
1284 Zobrazení



Ve Světlé nad Sázavou se staví dva domy pro pobytové sociální služby komunitního typu. V domech bude žít celkem dvanáct lidí, v každém z nich šest. Obyvatelům obou rodinných domů, kteří potřebují vysokou míru podpory, bude poskytována sociální služba nazvaná domov pro osoby se zdravotním postižením.

Dokončení stavby domů ve Světlé nad Sázavou a jejich vybavení je plánováno na závěr roku 2020. Klienti by se do domů měli stěhovat na počátku roku 2021.
Současně se v blízkosti obou domů staví zázemí pro management Domova Háj, v jehož areálu je umístěna sociální služba sociálně terapeutická dílna. Dílna bude k dispozici pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením, a to jak z organizace, tak i z veřejnosti. Objekt zázemí pro management a sociálně terapeutickou dílnu by měl být dokončen a vybaven také v závěru roku 2020. Poskytování sociální služby sociálně terapeutická dílna se plánuje na počátek roku 2021.
Lidé, kteří se budou stěhovat do Světlé nad Sázavou, se už věnují praktickým nácvikům ve městě. Zaměřují se především na prostorovou orientaci, získání základních kompetencí z oblasti finanční gramotnosti-např. výběr peněz z bankomatu za přítomnosti asistenta, a také na nácvik nakupování, návštěvy lékárny, pošty, atd. Mají zájem jet se podívat ke kinu, do kterého by rádi po přestěhování do Světlé nad Sázavou zašli, a také k zimnímu a fotbalovému hřišti.
Domov Háj prochází procesem transformace pobytových sociálních služeb. A lidé s mentálním a kombinovaným postižením, kteří již žijí ve Světlé nad Sázavou, mají daleko více možností zapojit se do společensko-kulturního života a žít obvyklým způsobem života (tzn. chodit i do práce), než zbývající část klientů organizace, kteří žijí dosud v domově nedaleko Ledče nad Sázavou. Věříme, že dalších dvanáct klientů domova, kteří se začátkem příštího roku budou do města stěhovat, získají a za podpory pracovníků využijí, možnosti, které jim život ve městě nabídne. A také, že budou stejně spokojeni, jako dvanáct klientů už žijících ve Světlé, kdy část z nich včera v komunitním bydlení již navštívili – předání osobních zkušeností je pro ně velmi přínosné.
Kromě Světlé nad Sázavou budou klienti Domova Háj žít v Ledči nad Sázavou, Havlíčkově Brodě, Chotěboři a Golčově Jeníkově.

  • Facebook
  • Twitter