Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Letošní držitelka ceny Křesadlo doučuje děti a zpříjemňuje chvíle pacientům

/
/
/
300 Zobrazení



Empatie, klid a odzbrojující úsměv, to je jen minimum vystihujících vlastností, které patří letošní držitelce ceny Křesadlo 2022 v regionu Pelhřimov, Karolíně Matějů. Čerstvě osmnáctiletá studentka gymnázia se dobrovolnictví věnuje téměř dva roky.

Pravidelně dochází do pelhřimovské nemocnice na Oddělení dlouhodobě nemocných, kde pacientům zpříjemňuje dlouhé chvíle – povídá si s nimi, čte jim, podílí se i na výtvarných aktivitách. „Karolína je mladá, velmi empatická studentka, která svým klidným a milým chováním, zájmem o člověka, odzbrojujícím úsměvem a chutí pomáhat zpříjemňuje dlouhé chvíle a nedostatek sociálních vazeb našim pacientům,“ řekli zástupci pelhřimovské nemocnice v nominaci mladé dobrovolnice.

Karolína Matějů se ale věnuje i další dobrovolné činnosti. „Spolu s ostatními studenty pelhřimovského gymnázia se věnuje doučování nejen sociálně slabších dětí,“ prozradila koordinátorka dobrovolníků v regionu Pelhřimov Hana Marková.

Křesadlo, které se každoročně uděluje pod záštitou organizace Hestia, je cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci nebo naopak – cena pro neobyčejné lidi, kteří dělají obyčejné věci. Dobrovolnická centra společnosti Fokus Vysočina ji začala předávat v roce 2002, aby podpořila své dobrovolníky a zviditelnila dobrovolnictví jako takové. Náhodný není ani motiv křesadla, symbolizuje totiž vykřesanou jiskru lidství.

V rámci předávání cen města Pelhřimov byla vyzdvihnuta i práce humpoleckého dobrovolníka Pavla Koubka, kterého město Pelhřimov ocenilo za jeho přínos památkám, konkrétně kapli svaté Anny, která se díky němu dochovala až do dnešní doby. „U kaple sv. Anny jsem byl v roce 2005, kdy jsem chystal svou první knížku. Bylo mi toho místa strašně líto, v jakém je stavu. Od té doby jsem se snažil hledat možnosti, jak kapli pomoci,“ uvedl zakladatel sdružení Zelené srdce, Pavel Koubek.

Foto: Kamil Vaněk, město Pelhřimov

  • Facebook
  • Twitter