Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Křišťálový špendlík pro zámek Telč, ocenění i pro hrad v Lipnici

/
/
/
555 Zobrazení



Nejoceňovanějším hradem nebo zámkem Vysočiny je podle uživatelských recenzí na Mapách Google zámek Telč. Kastelán zámku Bohumil Norek převzal od Googlu Křišťálový špendlík – unikátní cenu, kterou vytvořilo české sklářské studio KLIMCHI. Mezi nejlépe hodnocené hrady a zámky v kraji patří vedle zámku Telč dále hrad Lipnice nad Sázavou a zámek Žďár nad Sázavou.

Zámek Telč patří mezi klenoty moravské renesanční architektury s původními interiéry. První písemná zpráva o založení objektu, který byl původně jako gotický hrad tak pochází z roku 1339. Zásadní proměna začala v roce 1553 přestavbou gotického hradu na nynější renesanční zámek. Letos dokončují náročnou pětiletou rekonstrukci objektu, která zámek připraví na celoroční provoz a zpřístupní další prostory – například bývalou zámeckou kuchyni či pivovar.

„Naše pozitivní hodnocení na Mapách Google je asi způsobeno tím, že se zde návštěvníci setkávají s čistou renesancí. Vytvořil ji pan Zachariáš z Hradce na základě poznatků, které načerpal při své cestě do Itálie při doprovázení Maxmiliána II. Ocenění si velice vážíme, protože návštěvníci jím oceňují práci všech zaměstnanců, kteří se o objekt starají. Snažíme se, aby se u nás návštěvníkům líbilo a rádi se sem vraceli,“ říká Bohumil Norek, kastelán zámku Telč, který převzal křišťálovou cenu.

Hrad Lipnice, jeden z nejmohutnějších českých šlechtických hradů, byl založen začátkem 14. století. Jeho bohatá historie byla spjata především s pány z Lichtemburka a s pány z Lipé, kteří hrad založili a vybudovali. Po třicetileté válce ztratil svůj původní význam a v roce 1869 vyhořel. Opravován byl téměř celé 20. století a dnes je celý zpřístupněn a je jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů na Vysočině.

„Myslíme si, že pozitivní hodnocení na Mapách Google je dílem i proto, že na našem hradě je volná prohlídka bez průvodce, což je velmi dobře vnímáno především rodinami s malými dětmi. Dalším důvodem může být i to, že hrad nabízí krásné výhledy do okolí. Ocenění pro nás znamená mnoho. Je snad důkazem, že se ubíráme při správě hradu správným směrem a samozřejmě je to velmi významná vzpruha v našem ne vždy jednoduchém snažení. Recenze pravidelně sledujeme a jsou pro nás důležitou zpětnou vazbou,“ říká Marek Hanzlík, kastelán hradu Lipnice, který převzal slavnostní diplom.

Zámek Žďár nad Sázavou byl ve 13. století vybudován jako cisterciácký klášter. Poté, co klášter koncem 17. století zničil požár, byl povolán věhlasný architekt Jan Blažej Santini- Aichl, který tak dal zámku a nedalekému poutnímu kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře (je památkou UNESCO) současnou nezaměnitelnou podobu. 

Nejoceňovanější hrady a zámky Česka

Ocenění se v České republice uděluje již podruhé, v loňském roce Křišťálový špendlík získaly  podniky s nejlepším hodnocením na Mapách Google ze sektoru pohostinství a gastronomie. Letos byly oceněné památky vybrány na základě několika kritérií, mezi které patřil počet hvězdiček, celkový počet recenzí a správně vyplněný profil na Mapách a ve Vyhledávání Google ke konci května 2023. Křišťálový špendlík na závěr prázdninové sezóny postupně obdrží hrady a zámky v každém kraji Česka.

„Cenu sice předává Google, je to však spíše ocenění ze strany návštěvníků, kteří hrad nebo zámek navštívili a zanechali na Mapách pozitivní hodnocení. Těší nás, že můžeme ukázat krásy regionu,“ vysvětluje Iva Fialová, mluvčí společnosti Google. „Mapy Google mohou být skvělým pomocníkem při plánování výletů a jsme rádi, že je lidé využívají. Vedle užitečných recenzí od ostatních návštěvníků zde uživatelé najdou také kontakty nebo otevírací doby památek. Mapy nabízí také ekologické trasy, které díky zapojení AI umožňují ušetřit palivo nebo elektřinu a snížit uhlíkovou stopu při cestování za krásami Česka autem,” doplňuje.

Křišťálové špendlíky, vyrobené ve sklárně v Kamenickém Šenově, odkazují nejen na špendlíky v Mapách Google, ale současně i na domácí sklářskou tradici. Stejně jako loni je navrhlo české studio KLIMCHI.

Kompletní seznam oceněných hradů a zámků ze všech krajů bude znám na přelomu srpna a září 2023 a také na www.kristalovyspendlik.cz.

Cena Zlatý špendlík předává i v zahraničí. Na Slovensku patří mezi nejlépe hodnocené hrady a zámky podle uživatelů Map Google například Bojnický zámok nebo hrad Lubovňa, v Rumunsku zámek Peleš, v Polsku královský hrad v Krakově.

  • Facebook
  • Twitter