Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kresby a grafiky Petra Bendy v jihlavském muzeu

/
/
/
177 Zobrazení



Od pondělí 8. dubna do 19. května bude v Kavárně Muzeum k vidění tvorba dalšího umělce z Vysočiny. Na výstavě nazvané Kolem středu představí v Muzeu Vysočiny Jihlava své kresby a grafiky Petr Benda z Třebíče.

Petr Benda (* 1968), rodák z Moravského Krumlova, vystudoval učitelství ZŠ a SŠ pro obory český jazyk a literatura a výtvarná výchova na Masarykově univerzitě v Brně a také estetiku a estetickou výchovu na Karlově univerzitě v Praze.
„Pedagog, kreslíř a grafik se zaměřuje na volnou a užitou grafiku. Je členem Klubu výtvarných umělců Horácka Žďár nad Sázavou a Unie výtvarných umělců ČR. Připravil víc jak deset autorských výstav v ČR, pravidelně se účastní klubových kolektivních výstav a je zastoupen v soukromých sbírkách nejen v České republice. Žije, pracuje a tvoří v Třebíči.
Petr Benda se soustředí především na nefigurativní strukturální techniky tisku z výšky, z hloubky a na kombinace grafických technik, využívá metodu řízené náhody. Své práce tiskne v malých sériích jako podněty k zastavení a zamyšlení nad prostými, ale zásadními tématy života a společnosti. Jednoduchou geometrii kruhu a koule chápe ve vystavovaných cyklech jako symbol vesmíru, metaforu k chápání místa jedince v prostoru. Variace na opakovaný motiv nabízí polaritu, napětí, ale i harmonii,“ přibližuje Pavel Bezděčka z jihlavského muzea.

Autor ke své tvorbě říká: „Události se vrství v mé mysli a postupně se překrývají, jen některé uvíznou v paměti a přetrvají ve spleti racionálních úvah a emocí. Moje dny jsou tvořeny všedními událostmi, které teprve časem získají na významu. Grafické listy a kresebné záznamy jsou torzovitými záznamy uplynulých dějů a příslibem dějů budoucích.“

  • Facebook
  • Twitter