Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Krásy památek na Vysočině – Žďár nad Sázavou

/
/
/
1175 Zobrazení



Současné počasí připomíná podzim jenom pohled do kalendáře nebo na listí padající předčasně ze stromů sužovaných horkem a suchem v letošním létě. Sluneční paprsky lákají k výletům, vycházkám i návštěvám krásných míst na Vysočině. Jedním z nich je i žďárský zámek, Zelená hora a okolí.
Zdejší zámek se nachází v areálu bývalého cisterciáckého kláštera, který byl zrušen za vlády Josefa II. v roce 1784, a následně změněn na hospodářský dvůr. Nyní je v majetku rodiny Kinských. V současnosti zde návštěvníci mohou najít několik zajímavých expozic a výstav.

 

Zámek ve Žďáře nad Sázavou

Je to například stálá výstava barokních skvostů ze sbírek Národní galerie v Praze, expozice mapující život architekta a autora a stavitele jedinečného poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na nedaleké Zelené hoře, jímž je Jan Blažej Santini-Aichel. V prostorách bývalého pivovarského dvora je sídlo Muzeum nové generace, nabízející pohled do historie celého objektu.

Lidé už marně hledají světoznámé Muzeum knihy, největší svého druhu v Evropě, které zde bylo od roku 1957 a ukončilo svoji činnost před čtyřmi lety. V areálu zámku se také nachází konventní kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše (od roku 2009 bazilika minor), nejstarší základní škola na Žďársku, muzeum hasičského sboru, kavárna, čajovna, farní úřad římsko-katolické církve, a soukromé prostory, které obývá rodina majitelů.

Zámek ve Žďáře nad Sázavou

Na nedalekém barokním kamenném mostě přes Stržský potok vedoucí od zámku směrem do města stojí sochy osmi světců, které v 18. století vytvořil neznámý sochař. V těsné blízkosti zámku se nachází rybník Konvent a Bránský rybník, který zde byl založen jako první.

Kostel na Zelené hoře s půdorysem v podobě pěticípé hvězdy je kulturní památkou, která je zařazena do světového kulturního dědictví UNESCO. V současnosti prochází obnovou. V jeho blízkosti byl dříve i hřbitov, nyní je zde pouze hrob kněze, jazykovědce a obrozence Matěje Josefa Sychry a náhrobní kámen připomínající působení římskokatolického kněze Jana Misáka. Nedaleko hlavního vstupu na nádvoří u kostela je rozložitý starý buk. Z místa je nádherný pohled na město Žďár nad Sázavou, zámek a do okolí.

  • Facebook
  • Twitter