Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Krajští dobrovolníci krášlili zahradu v Kadolci

/
/
/
453 Zobrazení



Další dobro-den začátkem října zavedl dobrovolníky z Krajského úřadu Kraje Vysočina na okraj obce Kadolec na Žďársku. V rodinném domku – domově se zvláštním režimem žije šest klientů, o které na směny pečuje deset zaměstnanců. Ti se zároveň starají o rozlehlou zahradu kolem domku. Dobrovolníci přijeli pomoci s úpravou další části zahrady.

„Vyšlo nám počasí, což je skvělé, takže se můžeme vrhnout do práce,“ pochvalovala si na začátku brzkého odpoledne Irena Hambálková, koordinátorka krajských dobrovolníků z odboru sociálních věcí. S sebou přivezla další čtyři kolegy, kteří se společně chopili rýčů, připravili půdu, pokryli ji textilií a postupně nasázeli připravené rostliny. „Je to milá změna, vyměnit počítač a papíry za zahradní náčiní a vyčistit si hlavu,“ okomentovala s úsměvem Jana Činčárová. „Neměli jsme tolik zkušeností, ale nakonec jsme si poradili a myslím, že výsledek stojí za to,“ doplnila Leontina Křížová.

V domově byli na dobrovolníky připraveni. Vedoucí domácnosti sociální pracovnice Tereza Stockingerová návštěvu po domě provedla, nahlédli do společných prostor, do pokojů klientů, ale také do aktivizační místnosti s vodní postelí. A pak už byla na řadě práce. „Máte všichni rukavice?“ byla první otázka Terezy Stockingerové. Dobrovolníci se vybavili, nasadili vlastní rukavice a pustili se do práce.

Domov se zvláštním režimem patří pod krajskou příspěvkovou organizaci Domov Kamélie Křižanov. S jeho klienty v loňském roce strávili dobrovolníci příjemné odpoledne, kdy je navštívili v chráněném bydlení přímo v Křižanově. „Dobrovolnickou činnost rádi střídáme, rádi děláme společnost klientům domovů i pacientům například jihlavské nemocnice, ale také se zapojujeme manuálně. Na zámecké zahradě v Jaroměřicích nad Rokytnou jsme ryli záhony a sbírali léčivky, čistili jsme Hosovský rybníček od rákosí, uklízeli jsme prostory lesní školky u Kněžic a naposledy jsme pomáhali s úpravou zeleně v jihlavské zoo,“ připomněla na závěr Irena Hambálková s tím, že další dobro-den je v přípravách.

Tato zpráva vznikla v rámci projektu: „Aplikace inovativních postupů v rámci sociální ochrany a prevence v Kraji Vysočina“, reg. č.: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0015546, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

  • Facebook
  • Twitter