Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Krajská knihovna Vysočiny si vychovává své čtenáře dvacet let

/
/
/
600 Zobrazení



Knihovna v Havlíčkově Brodě se přesně před dvacet lety stala Krajskou knihovnou Vysočiny (KKV). Veškeré akce pořádané v letošním roce připomínají toto kulaté výročí a zároveň se snaží návštěvníkům dokázat, že knihovna není nutně pouze o knihách, jak by se na první pohled mohlo zdát.

„Dveře zde máme otevřené pro každého. Nemusí to být přímo čtenář a nemusí tady být ani registrovaný. Každý sem může přijít studovat, číst nebo se setkat s přáteli,“ říká vedoucí útvaru služeb KKV Hana Lacinová.

Dílničky pro děti
Protože zájem o knihy v mladších generacích upadá, knihovna se snaží se přilákat i mladé čtenáře. Pro děti se během prázdnin konají každý pátek výtvarné dílničky. „Děti si zde mohou něco vyrobit, porozhlédnout se po knížkách a setkat se s vrstevníky,“ podotýká Hana Lacinová.
Ten, kdo si od mala zvykne chodit do knihovny, se tam nadále rád vrací. „Chodím sem často a rád. Představuje to tu pro mne klidné útočiště, kde si mohu odpočinout od lidí,“ říká student místního gymnázia Martin Bulant.
„Knihovna by v současné době měla být místem, které je příjemné pro setkávání lidí. Samozřejmě by měla sledovat i IT trendy a snažit se být dostupnější i pro čtenáře, kteří nás nemohou přímo navštívit. Tímto směrem se budeme snažit nadále pokračovat,“ dodává Hana Lacinová.

Kam se čtenáři běžně nepodívají
Výroční oslavy se pojí hlavně s prohlídkami knihovny, díky kterým se návštěvníci mohou dostat i na místa veřejnosti běžně nepřístupná. V rok staré budově se podívají do katalogizace, na digitalizaci, nebo dokonce do skladů. Prohlídky se mohou zúčastnit každý 20. den v měsíci od 16.00. Pouze v listopadu se uskuteční netradičně 21.
Krom prohlídek se v knihovně koná i mnoho dalších akcí. Za zmínku jistě stojí Listování s Lukášem Hejlíkem 7. září nebo cestopisná přednáška o Peru 12. září. V neposlední řadě se 26. září ve spolupráci s Krajem Vysočina uskuteční křest knihy Alfabet, česká moderní architektura.
V minulém roce 2021 bylo v KKV registrováno téměř 5800 čtenářů a vypůjčilo se bezmála 200 tisíc dokumentů.

Autorka je absolventkou Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského 2022

  • Facebook
  • Twitter