Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Komentované prohlídky k výstavě Vzduch je naše moře

/
/
/
896 Zobrazení



Výstavu Sto let letectví na Třebíčsku doplní několik komentovaných prohlídek, první se uskuteční v úterý 10. července, zájemce provede profesionální pilot Slovairu Karel Picmaus.

Muzeum Vysočiny Třebíč společně s modeláři spolku Třebíč Nuclear Model Club připravilo soubornou výstavu leteckých artefaktů, modelů a dokumentů. Expozice mapuje dějiny letectví na Třebíčsku od konce první světové války přes období první republiky až po současnost a také účast v zahraničním odboji. Dokumentuje jednotlivé kapitoly letecké historie na reálných příbězích odvážných mužů a žen, kteří na Vysočině vzlétali a dosud vzlétají k obloze.

Začátek prohlídky je v 17.30.

„Dlouholetý profesionální pilot Slovairu Karel Picmaus pohovoří o okolnostech vzniku aeroklubu v Třebíči a sportovního letiště v devadesátých letech 20. století. Dále zavzpomíná na svou profesní kariéru pilota práškovacích letadel a některé dramatické momenty, které mu práce za kniplem přinesla,“ uvedla Eva Novotná z Muzea Vysočiny Třebíč.

Další přednášky a akce spojené s výstavou, začátky v 17.30
24. července Komentovaná prohlídka a přednáška Průkopníci na rogalech – Zdeněk Kenovský
28. srpna Procházka po stopách leteckého souboje roku 1944 – Zdeněk Prukner, Jaroslav Bašta
6. září Procházka po stopách letce Peřiny – Jiří Kabát, Jaroslav Bašta
25. září Beseda s pilotem nadzvukových letadel – Milanem Simrem
2. října František Kružík – beseda s pilotem MiG-21, sestřeleného roku 1970 nad Polskem

  • Facebook
  • Twitter