Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jsme tu pro vás, připomněl festival Bez bariér jsme si blíž

/
/
/
840 Zobrazení



Že se bez bariér a předsudků žije lidem lépe a že člověk nemusí být na své trápení sám, ukázal druhý ročník festivalu sociálních služeb Bez bariér jsme si blíž, který ve čtvrtek 7. června uspořádala Oblastní charita Havlíčkův Brod ve spolupráci s městem Havlíčkův Brod.

Osvětově-zábavnou akci hostila plocha Havlíčkova náměstí a zapojilo se do ní celkem patnáct organizací z oblasti sociální péče a prevence. Padl i nový rekord. Na festivalu se totiž sešlo celkem 281 pomáhajících rukou z papíru.
Programem po celý den provázela moderátorka Tereza Šnajdr Stýblová, která byla tváří i loňského, premiérového ročníku festivalu. Znovu se tak shledala například s písničkářem Michalem Horákem. Při té příležitosti si vzpomněla, že mladý muzikant na sebe loni prozradil, že odmaturoval, a tak se její letošní otázky točily kolem Michalova „nového“ života na vysoké škole. Také Akordeonový orchestr Pohoda při havlíčkobrodské základní umělecké škole na festivalu zazářil podruhé. Naopak hudební kapela při Základní škole a Praktické škole v Havlíčkově Brodě, která si říká Jitro, patřila k nováčkům, a hned si získala sympatie publika. „Jen příště nezapomeňte na přídavky,“ smála se Tereza Stýblová, když diváci v euforii vyžadovali píseň navíc a skromné Jitro, mile překvapeno z úspěchu, prozradilo, že už vyčerpalo připravený repertoár. Ale umělo si poradit – jednu píseň zazpívalo prostě znovu.
Nováčkem byly i koncertující kapely z iniciativy Show Your Help, které svým akustickým vystoupením celý den uzavřely. Muzikanti mimo jiné prozradili, že aktuálně na svých koncertech podporují Charitní domov pro matky s dětmi při Oblastní charitě Havlíčkův Brod. „Každý půl rok si vybíráme jeden dobročinný projekt, pro který máme kasičku. Tu vozíme na svá vystoupení a vybízíme naše fanoušky, aby přispěli libovolnou částkou,“ vysvětlil za Show Your Help Ervín Hausvater.
Festival nabídl jak koncerty a další doprovodný program složený třeba ze soutěží pro děti za odměny, tvořivých dílniček nebo jarmarku s originálními a hlavně ručně vyráběnými drobnostmi k prodeji, tak hlavně netradiční prezentaci registrovaných sociálních služeb působících ve městě a jeho bezprostředním okolí. Například Nízkoprahový klub BAN! při havlíčkobrodské Charitě nachystal scénku o tom, jak je dospívání těžkou životní etapou a jak je třeba chápat a nezlehčovat problémy dětí a mladých lidí. Důležitost fungující komunikace v rodině zase připomněla scénka Šipky – sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. Zařízení Úsvit díky strhujícímu hudebnímu i tanečnímu vystoupení zase ukázalo, že i lidé s hendikepem mohou a umějí žít v rámci svých možností naplno. Mimochodem, jejich Ptačí tanec vybídl „do kroku“ i seniorky z charitní humpolecké Astry – denního centra pro seniory, které se na festivalu po svém koncertu ještě chvíli zdržely.
Velkým lákadlem, stejně jako loni, byla horolezecká stěna, kterou na náměstí dopravila organizace Kolpingovo dílo České republiky. Diváky potěšily i mažoretky. Ty s sebou přivezlo Centrum J. J. Pestalozziho. Lákal i pokus o rekord, do kterého se mohl zapojit kdokoliv. „Sešlo se tu celkem 281 pomáhajících rukou,“ vyhlásil výsledek rekordu s názvem Nejvíce pomáhajících rukou z papíru na jednom místě rekordní komisař David Martínek z pelhřimovské Agentury Dobrý den. Návštěvníci totiž v dílničce obkreslovali své ruce na papír, poté je vystřihávali, případně doplnili vzkaz, a ruce jako symbol pomoci ozdobily náměstí.
Iniciativa k pořádání festivalu sociálních služeb vzešla v loňském roce z Oblastní charity Havlíčkův Brod. Z každodenní praxe totiž vyplývá, že se lidé přirozeně nezajímají o témata, která se jich v dané chvíli netýkají. Když ale nastane těžká životní zkouška, mnohdy ani netuší, že existují organizace, které by jim mohly pomoci. Anebo je vyhledají až pět minut po dvanácté. Akce Bez bariér jsme si blíž si klade za cíl lidem pravidelně připomínat, že tu existuje minimálně patnáct organizací, které tu jsou právě pro to, aby v nesnadných chvílích podaly pomocnou ruku. „Moc se mi tu líbí, děkuji, co pro nás děláte. Eliška,“ zní jedno z mnoha poděkování návštěvníků akce, kteří své dojmy napsali do návštěvní knihy.
Své služby na festivalu sociálních služeb Bez bariér jsme si blíž 2018 prezentovaly: Oblastní charita Havlíčkův Brod, Fokus VYSOČINA, Kolpingovo dílo ČR, Úsvit – zařízení SPMP, Centrum J. J. Pestalozziho, Život 99 – Jihlava, Dům pro seniory Havlíčkův Brod, Sociální služby města Havlíčkova Brodu, Centrum pro zdravotně postižené Kraje Vysočina, Nemocnice Havlíčkův Brod, Semitam, Oblastní spolek Českého červeného kříže Havlíčkův Brod, Senior Point, Family Point a Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých.

  • Facebook
  • Twitter