Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jiří Lábus a Emil Viklický v Brodě s hudební verzí klasika americké literatury

/
/
/
296 Zobrazení



Ve středu 10. května se v Krajské knihovně Vysočiny v Havlíčkově Brodě představil v rámci festivalu Stamicovy slavnosti klavírista Emil Viklický s hercem Jiřím Lábusem v hudebním pořadu povídky Proč si nezatančíte? Raymonda Carvera, klasika americké literatury první poloviny 20. století.

Raymond Carver patří spolu s E. Hemingwayem, F. O’Connorovou, T. Capotem či J. C. Oatesovou ke klasikům americké povídky 20. století. Narodil se v Clatskanie ve státě Oregon a vyrůstal v dělnické rodině ve státě Washington. Oženil se a měl děti v devatenácti letech a prošel řadou příležitostných zaměstnání. Dlouhá léta se potýkal s alkoholismem, vyléčil se však a posledních dvacet let žil s básnířkou Tess Gallagherovou, vyučoval tvůrčímu psaní na několika univerzitách na obou pobřežích USA.
Povídky, básně a eseje začal publikovat až ve svých čtyřiceti letech. Mezi nejznámější patří Ultramarin, Slon a dvacet povídek, Katedrála a jiné povídky, Začátečníci, Bud‘, prosím tě, zticha, O čem mluvíme, když mluvíme o lásce.

Jeho povídka Proč si nezatančíte? inspirovala herce Jiřího Lábuse k jejímu jevištnímu ztvárnění, v partnerství s klavíristou Emilem Viklickým.

  • Facebook
  • Twitter