Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavu zdobí více než čtyři tisíce lilií

/
/
/
327 Zobrazení



Ohnivé lilie v rudých, oranžových a žlutých tónech byly před třemi lety zasazeny podél frekventované Jiráskovy ulice. Loni je doplnily jemnější růžové lilie před Galerií Jána Šmoka v ulici Jana Masaryka a letos poprvé vykvetly také dva nejmladší záhony u křižovatky ulic Okružní a Havlíčkovy. Celkově tak Jihlavu zdobí více než čtyři tisíce kusů trvalek, které se každoročně dokrášlují ještě výsevem letniček.

Údržba lilií přitom není nijak náročná. „Záhony s liliemi a letničkami není nutné zalévat. Ve městě se snažíme dělat co nejvíce podobných prvků, které zálivku nepotřebují. A to nejen proto, že je v letním období zálivka drahou záležitostí, ale také kvůli nedostatku vody, kterou potřebujeme hlavně na pití,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

Největší hrozbou tedy pro květiny zůstávají neposlušní kolemjdoucí. „Bohužel se občas stane, že si lidé květiny natrhají. Nejhorší je, když je vytrhnou i s hlízou, protože pak už na místě nevyrostou. Občas máme záhony i podupané nebo poválené. Mrzí nás to, ale věříme, že většina lidí jejich krásu oceňuje a obdivuje, než aby je ničila,“ doplnila vedoucí.

Každý květinový prvek vyžaduje jinou péči – květnaté louky či letničky z přímého výsevu se pouze sečou, bez nutnosti zálivky. Vodu nejvíce potřebují letničkové záhony z předpěstovaných květin nebo květinové truhlíky. „Nové záhony už přibývají jen velmi pomalu, protože je pro nás důležitější zajistit péči o ty stávající,“ dokončila Ruschková.

Kam za vůní květin?
Další květinové záhony jsou například kousek od zmíněných lilií na ulici Jana Masaryka, a to hned vedle Kina Dukla, kde po cestě kolem gymnázia a průmyslové školy rostou růže a trvalky. Další záhony jsou také na křižovatce ulic Havlíčkova a Tolstého, jejichž úkolem je kromě zkrášlení také zadržovat dešťovou vodu. Za zmínku stojí i Ústřední hřbitov Jihlava, který nabízí kromě barevné přehlídky květin také klidné a pokojné prostředí ve stínu vzrostlých stromů.

  • Facebook
  • Twitter