Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavská polytechnika volila svůj akademický senát poprvé online

/
/
/
825 Zobrazení



Zcela novou podobu dostaly letošní volby do Akademického senátu Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ), ve kterých ve 4. a 5. května volili studenti i akademici své senátory na nadcházející tři roky. Volby se konaly poprvé v historii vysoké školy online, obdobně i kampaň studentských kandidátů proběhla především na sociálních sítích školy.

Důvodem k tomuto kroku byla aktuální pandemická situace a fakt, že prezenčních voleb by se nemohla zúčastnit značná část právoplatných voličů. Podávání kandidatury do voleb i volby samotné proběhly výhradně elektronicky v informačním systému školy. „Vzhledem k tomu, že volební účast byla dvakrát vyšší než v klasických prezenčních volbách, budeme určitě zvažovat, že u toho modelu zůstaneme i do budoucna,“ uvedla současná předsedkyně akademického senátu Hana Vojáčková.

V akademickém senátu VŠPJ zasedá celkem patnáct členů, pět zástupců studentů a deset zástupců akademických pracovníků. Zatímco studenti si volí své zástupce do studentské komory, tak akademici volí do komory akademické. Mandát členů akademického senátu je tříletý. Role zvolených senátorů a senátorek je na vysoké škole zásadní, rozhodují například o rozpočtu školy, podmínkách přijímacího řízení a určují organizační podobu vysoké školy. V příštím roce budou také senátoři vybírat nástupce současného rektora prof. Václava Báči, kterému končí v červenci 2022 druhé funkční období. Nově zvolený Akademický senát VŠPJ se poprvé sejde ve středu 26. května 2021.

  • Facebook
  • Twitter