Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavská nemocnice získala cenu díky úsporám

/
/
/
976 Zobrazení



V listopadu uplynulo 25 let od zahájení prvního energeticky úsporného projektu řešeného metodou energetických služeb se zárukou úspor (angl. EPC). Při této příležitosti udělovala Asociace poskytovatelů energetických služeb (APES) tituly Výjimečný EPC projekt, Osobnost EPC a Projekt EPC 2019. Jednu z cen získala i Nemocnice Jihlava.

Asociace poskytovatelů energetických služeb udělila tři tituly Výjimečný EPC projekt. Získalo jej Město Písek za spojení EPC a Smart City, Nemocnice Jihlava za příkladný projekt ve zdravotnictví a Siemens elektromotory Mohelnice za projekt s úsporou více než 50 % původních nákladů, navíc v průmyslu, kde si metoda EPC svoji cestu stále hledá. Oba posledně jmenované projekty mají na svém kontě i titul Nejlepší evropský energeticky úsporný projekt roku.

„Nemocnici Jihlava v té době jistě čekala nemalá investice do energetické infrastruktury. Plánovali jsme výměnu kotle a technologie výroby páry. Díky projektu EPC, tedy energetické služby se zárukou, nakonec celou, a ještě mnohem rozsáhlejší změnu provedla firma ENESA. Investici a projekt tedy řídili oborníci na energetiku s cílem dosažení úspory.
Projekt garantoval a garantuje roční úsporu na energie, ze které se investice splácí. Dosáhne-li se úspory vyšší, než je garantovaná, rozdělí se zisk rovným dílem mezi nemocnici a firmu. Při trvale rostoucích cenách energií, to dává velký smysl. Že jde úspěšný projekt je zřejmé jak z aktuálního ocenění tak i tím, že projekt získal v roce 2014 prestižní cenu European Energy Service Award,“ říká ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

  • Facebook
  • Twitter