Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlava uspořádá i novoroční ohňostroj, nebude z veřejných peněz

/
/
/
471 Zobrazení



Primátor Jihlavy po dohodě s ostatními členy vedení města nakonec rozhodl, že město uspořádá novoroční oslavy včetně ohňostroje. Při změně původního rozhodnutí vyslyšel četné žádostí obyvatel, ale slíbil, že ohňostroj se nebude platit z veřejných peněz.

Sedmiminutový komponovaný slavnostní novoroční ohňostroj doprovázený hudbou uvidí Jihlava v neděli 1. ledna 2023. Desetiletou tradici novoročních ohňostrojů na náměstí přerušila na dva roky koronavirová pandemie, protože se nemohly konat hromadné akce na Nový rok 2021 ani 2022.

„Protože se naskytla možnost zaplatit ohňostroj ze soukromých zdrojů, vyslyšeli jsme žádosti lidí, aby město oslavilo vstup do nového roku,“ vysvětlil primátor Petr Ryška změnu postoje vedení radnice, která původně ohňostroj odmítla.

Po dohodě s ohňostrůjcem, jihlavským rodákem Leo Válkem, se novoroční ohňostroj uskuteční opět v centru Masarykova náměstí a odpálen bude ze střechy obchodního domu Prior. Předcházet mu bude novoroční svařák nebo horký čaj podávaný na náměstí členy Rady města Jihlavy. „Ohňostroj odstartujeme v 17.30,“ upřesnil primátor Ryška.

Náklady na uspořádání novoroční akce nepřesáhnou celkově 100 tisíc korun. Z toho ohňostroj vyjde na 80 tisíc korun. Novoroční svařák zajišťuje Brána Jihlavy, příspěvková organizace města pro kulturu a turistický ruch. Na Nový rok 1. ledna 2020 se takto vypilo 120 litrů svařeného vína a jako dárek radní zdarma rozdali lidem také 895 skleněných hrnečků. Ty budou k dispozici jako novoroční dárek i tentokrát.

  • Facebook
  • Twitter