Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlava plní plán udržitelné dopravy, stanovuje rozvoj dopravy na dalších 22 let

/
/
/
983 Zobrazení



Statutární město Jihlava usiluje o setrvalý růst kvality života, který nezatíží životní prostředí ani veřejné zdroje a je dlouhodobě udržitelný. Významnou částí udržitelného rozvoje je dobře promyšlená a koordinovaná doprava, Jihlava proto letos vytvořila Plán udržitelné městské mobily, který stanovuje dalších 22 let vývoje dopravy.

„V dnešních dnech přepraví jihlavská MHD více než 60 procent cestujících trolejbusy bez emisí. V současné době je v rámci Plánu udržitelné městské mobility například připraven projekt na výstavbu prodloužení traťového vedení o pět a půl kilometru směrem na Bedřichov. A se cyklostezka do průmyslové zóny na Pávově,“ zmínila koordinátorka městské mobility odboru dopravy magistrátu města Mirka Kostrhounová.

Přes tři miliardy plánuje Jihlava vložit do dopravy ve městě

Investiční náklady plánu udržitelné mobility do roku 2030 činí více než tři miliardy korun a rozpočet města by se na nich měl podílet 39 procenty. Dalšími zdroji finančních prostředků jsou například dotační tituly.

„Důležitá je i spolupráce s Krajem Vysočina, například při výstavbě obchvatu Jihlavy a Velkého Beranova, město také společně s krajem schválilo smlouvu o spolupráci při projektu Veřejná doprava Vysočiny,“ doplnila Kostrhounová.

Na přípravě plánu pracoval tým odborníků nominovaný Statutárním městem Jihlavou z oblastí územního plánování, dopravy a rozvoje města, za vedení externího projektového manažera. Formou workshopů a konzultací se externě přidali i další partneři z řad městských odborů a společností, nezávislých expertů, zájmových sdružení i občanů města.

Společná vize udržitelné mobility obsahuje celkem 52 konkrétních projektů, z nichž se některé plní už letos.

  • Facebook
  • Twitter