Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlava otevřela největší pumptrack v republice

/
/
/
1326 Zobrazení



Otevření pumptracku a veřejného osvětlení sportovišť v areálu Českého mlýna v Jihlavě zpestřili profesionální jezdci na kolech a longboardech. Exhibici pro veřejnost doplnilo slavnostní přestřižení pásky.

Radost, nadšení a vysoké a dlouhé skoky na všem co má kola. Takové bylo slavnostní otevření pumptracku. Po proslovech zástupců vedení města Jihlavy, zhotovitele stavby i radního Kraje Vysočina přišli k moderátorovi i malí uživatelé pumptracku. Mladí kluci, co se zde učí na koloběžce, se dožadovali mikrofonu, aby novou dráhu nadšeně chválili. „Já na koloběžce jezdím půl roku a za tu dobu, jsem na takhle dobré trati ještě nejel, takže velká chvála,“ řekl jeden z nich. A právě jemu a jeho kamarádům, ale i ostatním nadšencům do ježdění na čemkoli, co má kola, nyní největší pumptrack v republice patří.

Stavba pumptracku začala letos v březnu. Výběrové řízení vyhrála společnost Dirty Parks, která se na podobné dráhy specializuje, a samotní stavaři jsou také zkušenými jezdci. Nadšení pro věc je vidět i na výsledném díle. „Není to o samotné výšce vln, je to o správných tvarech. Takže když pustíte i na malý pumptrack vedle profíka, tak za chvilku jede opravdu rychle. Na hlavní okruh jsme vlny zakomponovali malinko větší, jsou určeny pro závody, aby se i po druhé či třetí vlně rychlost dala opravdu nabrat. Zatáčky jsou dostatečné vysoké a prudké, takže jdou i ve velké rychlosti projet, a jsou v nich už cítit i ty géčka,“ přiblížil Tomáš Kudrnáč z Dirty Parks.

Jihlavský pumptrack je i s dětským okruhem dlouhý 330 metrů, což ho činí největším v republice. Na jeho stavbu se spotřebovalo přes tisíc tun zeminy, přes 400 tun štěrku a přes 200 tun asfaltu. Investici za tři a půl milionu korun zajistilo statutární město Jihlava, na financování se částkou 1 320 tisíc korun podílel i Kraj Vysočina. Společně se stavbou vzniklo kolem pumptracku i vedlejšího skateparku nové veřejné osvětlení za 1,4 milionu korun.

Pumptrack je unikátní nejen svojí délkou, ale i zrcadlovým provedením. Na dvou drahách se dají jezdit závody dvojic, což do Jihlavy přilákalo i další sportovce. Slavnostního otevření se zúčastnili i závodníci z České snowboardcrossové asociace, kteří vyměnili své tradiční snowboardy za longboardy s kolečky. První projetí na jihlavském pumptracku si zkusil například český reprezentant ve snowboardcrossu Radek Houser nebo juniorská reprezentantka ve snowboardcrossu Karolína Výtvarová. „Asfalt bolí víc, když se spadne, ale tenhle pumptrack je super! Je super, jak je dlouhý a má skvělé klopenky,“  řekla po prvním projetí Karolína.

„Pumptrack je pro nás ideální, protože to je podobné jako ve snowboardcrossu a můžeme na něm provádět letní přípravu. Jihlavská dráha je nádherná. Jsme rádi, že se tady bude moci soutěžit, že se dá jezdit v zrcadlové dráze proti sobě, protože to opravdu nikde není, a to známe všechny pumptracky v republice. Určitě taky zkusím uspořádat i nějaké závody,“ uvedl Petr Bohůnek ze snowboardové asociace

Slavnostní otevření
Slavnostního otevření se zúčastnili kromě zmíněných také zástupci města a kraje, kteří před přestřižením pásky vyjádřili nadšení z unikátního projektu. Mezi přítomnými diváky byli i zastupitelé města či zástupci dalších organizací, které budou pumptrack v budoucnu využívat.

„Je to opravdu nádhera. Původně jsem si při fotkách a plánech myslela, že to bude poloviční, ale když jsem uviděla, jak to začíná růst, tak mi to vyrazilo dech. Tohle přesně po covidu potřebujeme, protože co si budeme povídat – za tu dobu, co jsme všichni seděli doma, jsme pěkně zatuhli a každou pohybovou aktivitu je třeba podporovat,“  uvedla primátorka města Karolína Koubová.

„Když sem někdo bude chtít jít, tak bude muset odložit telefon. Ať je to dospělý nebo dítě, musí se aktivně zapojit a to znamená, že změní způsob života, který je nyní spíše konzumní a komerční. Zase se trochu vrátí k tomu, co by nám mělo být vlastní – k pohybu a ke sportu. Jsem také rád, že jsme k tomu přidali i nové osvětlení, čímž věřím, že protáhneme dobu užívání a zase se tomu bude moci věnovat více lidí,“  doplnil náměstek pro rozvoj města Petr Ryška.

  • Facebook
  • Twitter