Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlava otevírá velké re-use centrum v areálu Autoparku Pístov

/
/
/
295 Zobrazení



Jihlava bude mít nové velké re-use centrum nazvané Útulek věcí. Útulek se otevřel se v sobotu 16. září, ale první přibližně měsíc bude sloužit pouze pro příjem věcí, dokud se dostatečně nenaplní k výdeji.

Cílem re-use centra je umožnit obyvatelům města, ale i organizacím darovat již nepotřebné, ale stále funkční předměty, které si zaslouží druhou šanci. Na druhou stranu si mohou návštěvníci tyto věci bezplatně odnést domů. Centrum rozšiřuje současné kapacity menšího re-use centra ve sběrném dvoře na ulici Brtnická a re-use skříně na sídlišti Březinky.

Jedná se o společný projekt Statutárního města Jihlavy a spolku Téma dne z. s., který bude re-use centrum provozovat. Útulek věcí se nachází v bývalém vojenském areálu “Autopark Pístov” nad útulkem pro opuštěná a nalezená zvířata na Telečské ulici.

„Zřízení nového re-use centra jsme iniciovali kvůli nutnému snížení množství odpadu v Jihlavě. Zároveň tímto podporujeme vznik místní cirkulární ekonomiky s cílem udržet hodnotu věcí co nejdéle v oběhu, než se stanou odpadem. Chtěli jsme pro občany rozšířit možnost odložit některé věci, které by ještě mohly posloužit i někomu dalšímu,” uvedl náměstek primátora pro oblast životního prostředí Richard Šedivý.

„Chceme vytvořit prostor, kde lidé mohou sdílet a znovu využít nepotřebné věci. Například veškeré vybavení naší sdílené kanceláře na Komenského ulici je z druhé ruky. Ale je náročné všechny věci shánět po jednom. Re-use centrum by mělo nabídnout všechen sortiment a vybavení na jednom místě,” říká Zdeněk Ondrák ze spolku Téma dne.

A jak centrum funguje? Proškolená obsluha re-use centra přivezené předměty posoudí, zdokumentuje a postará se o jejich umístění v re-use centru. Návštěvníci si předměty budou moci prohlédnout na sociálních sítích pod profily nazvanými Útulek věcí nebo přímo na místě a bezplatně si je pak vyzvednout v provozovně u Pístova.

Centrum bude mít otevřeno tři dny v týdnu – úterý a čtvrtek mezi 15.00 a 18.00 a v sobotu od 9.00 do 12.00. A co do re-use centra mohou lidé přinést? Například vybavení domácnosti, nářadí, sportovní vybavení nebo umělecké předměty. Díky větším kapacitám prostor bude centrum přijímat i tvrdý nábytek a třeba i stavební materiál jako jsou WC, umyvadla nebo dřevěné latě. Naopak měkký nábytek jako jsou sedačky nebo matrace se z hygienických důvodů sbírat nebudou. Z bezpečnostních důvodů se také nebudou přijímat elektrické přístroje.

„Oblečení a textil se vybírat také nebude, protože se již sbírá v kontejnerech umístěných ve městě a současně se tento materiál 2x ročně vybírá formou vagonu Diakonie Broumov,” doplňuje Katarína Ruschková, vedoucí oddělení životního prostředí jihlavského magistrátu. Kontaktní osobou centra je Zdeněk Ondrák (tel. č.: +420 725 169 331).
Více informací zde.

  • Facebook
  • Twitter