Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlava bude mít dva nové dopravní terminály, upravené sportoviště i lepší chodníky

/
/
/
574 Zobrazení




Vedení Jihlavy letos do oprav a staveb ve městě investuje na 350 milionů korun. Největší výdaj, kterým je stavba multifunkční arény, jde nad rámec této částky.

Jihlava letos plánuje velké investiční akce. Vyčlenila na ně 350 milionů korun. Jak uvedl náměstek primátorky Petr Ryška, vedení Jihlavy nemuselo kvůli vyšším cenám energií ani situaci na stavebním trhu zatím žádnou z plánovaných akcí rušit. „Naopak jsme byli mile překvapeni, že u zakázek, které jsme soutěžili v lednu a únoru, jsme se u většiny dostávali dokonce i pod rozpočtové ceny,“ informoval Petr Ryška.

V plánu je letos v Jihlavě například vybudování dvou dopravních terminálů. Na 27 milionů korun vyjde rekonstrukce a modernizace prostranství před hlavním vlakovým nádražím. Celý prostor bude bezbariérový, přibydou chodníky a přechody pro chodce a úprav se dočká i přilehlý park. Správa železnic navíc chystá rekonstrukci nádražní budovy a vše jde souběžně s opravou sloupů trakčního trolejového vedení. Připravuje se i úprava přístřešku pro cestující a zázemí pro řidiče MHD.

Druhý dopravní terminál vznikne v Havlíčkově ulici, kde jsou zastávky MHD Chlumova. Cílem je modernizace místa a také větší komfort, ať už při čekání na MHD nebo při přestupování. Náklady jsou vyčísleny na šest milionů korun.

Opravené mosty i chodníky

Město letos investuje také do opravy několika mostů. Největší akcí bude rekonstrukce v Brněnské ulici. Starý most, který byl postaven v roce 1927, je ve špatném technickém stavu a v minulosti se z něj začaly uvolňovat kameny. Jeho přestavba by měla začít v červenci a vyjde asi na 40 milionů korun. „Na mostě by měl i po opravě zůstat jednosměrný dopravní režim,“ doplnil náměstek primátorky Petr Ryška.

Opravovat už se začala lávka v ulici Hálkova v Helenění, která navazuje na cyklostezku Jihlava – Třebíč – Raabs a je tak hojně využívána kolaři. Demolice pak čeká most v Sasově přes řeku Jihlávku. Firma tam vystaví úplně nový.

Vedení města letos investuje peníze také do opravy atletické dráhy a umělé trávy Na Stoupách. Úpravy jsou vyčísleny na celkem třináct milionů korun a práce by měly začít v létě.

Stadion Na Stoupách

Oprav se dočká také řada chodníků v Jihlavě, a to v ulici 5. května, Kosovské, Pod Příkopem, Smrčenské, Znojemské, Vrchlického, Tolstého nebo na Brtnickém předměstí nebo na sídlišti Březinova.

Největším výdajem má být letos pro město stavba Horácké multifunkční arény, která jde nad rámec zmíněné částky 350 milionů korun. Stejně tak do ní není započítána rozsáhlá rekonstrukce domu Masarykovo náměstí 21, která už začala.

  • Facebook
  • Twitter