Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Jihlava bude mít druhou divadelní scénu – Operní divadlo Jihlava

/
/
/
3833 Zobrazení



„Operní divadlo Jihlava zahájí svou první sezonu sice až na podzim roku 2019,  představí se ale už v září letošního roku slavnostním galakoncertem, na kterém se objeví jak soubor, tak i vedení divadla. Jeho domovskou scénou se stanou prostory jihlavského Domu kultury (DKO), které nabízejí dostatečné zázemí pro soubor, orchestr i vedení divadla,“ přibližuje za Operní divadlo Jihlava, z. s., Tomáš Kucej.

Za vším stojí nadějný operní pěvec z Horní Cerekve Ondřej Slavičínský. Ten spolu s kolegy navštěvuje místa po České republice s úspěšným projektem (Ne)jen operní koncerty. „Je škoda, že tak velký kraj s dlouholetou kulturní tradicí má pouze jednu profesionální scénu a to činoherní – Horácké divadlo Jihlava, kde operní a operetní produkce nejsou. Proto přišel tento nápad udělat vlastní operní scénu, která by působila právě v krajském městě a doplnila by tento chybějící segment kultury,“ přiblížil své myšlenky budoucí ředitel Ondřej Slavičínský.

Premiérou první sezony se stane na podzim roku 2019 drama-opera Evžen Oněgin od Petra Iljiče Čajkovského. „Ondřej se už před nějakou dobou začal ptát šikovných a nadaných absolventů konzervatoří, JAMU a HAMU, zda by se tohoto projektu chtěli zúčastnit. Tuto drama-operu jsme zvolili hlavně díky možnosti obsadit mladé pěvce, což je pro naše divadlo podstatné. Hra nabízí plno nejrůznějších emocí, zamilované, mladé a nezkušené lidi,“ uvedl produkční Operního divadla Tomáš Kucej.

Jihlavské divadlo by se mělo lišit od konkurenčních scén v naší zemi. „Chtěli bychom, aby naše scéna byla inspirována „západním modelem divadla“. Mladé nadějné umělce si divadla zavřou do zkušebny, vypiplají si je a pak je posílají do zahraničí a jsou na jejich úspěchy pyšní a chlubí se s nimi. Proto by tato operní scéna byla otevřená mladým nadějným pěvcům a hudebníkům, kteří si zaslouží dostat šanci posunout se ve své kariéře a něco v životě dokázat,“ vysvětlil problematiku Ondřej Slavičínský.

Tato scéna nebude působit pouze v Jihlavě, zaměří se také na prázdná divadla v Česku i zahraničí. V současnosti vedení divadla hledá partnerské divadlo v zahraničí, kde by umělecký soubor mohl zdokonalovat své zkušenosti a zároveň rozšiřovat podvědomí o Vysočině a krajské Jihlavě. Speciální program připravuje také pro laiky a studenty, kteří budou moci nakouknout pod pokličku operní tvorby.

Ondřej Slavičínský

Narodil se v květnu roku 1998 v Pelhřimově a své hudební vlohy objevil náhodou ve svých třinácti letech, kdy svůj talent projevil na Základní umělecké škole v Jihlavě u ředitelky Dany Fučíkové. Od roku 2014 studoval na Konzervatoři Brno u MgA. Hany Škarkové klasický zpěv, nyní studuje na Mezinárodní konzervatoři Praha u profesora Romana Janála, který je sólistou Národního divadla.

Ondřej stojí za organizováním projektů jako jsou Vánoční benefiční koncerty či (Ne)jen operní koncerty.  Za svůj talent obdržel Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina – dřevěnou medaili určenou mladým osobnostem, u kterých se předpokládá perspektivní růst. 

V Operním divadle Jihlava působí jako ředitel, zakladatel a také jako vystupující umělec.

Tomáš Kucej

Divadlo je mu blízké zejména díky působení v několika oblastních divadelních souborech a psaní autorských her. Posledních pět let pracoval jako redaktor v několika regionálních médiích.

  • Facebook
  • Twitter