Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ji.hlava dětem: Mluvme s dětmi o všem!

/
/
/
548 Zobrazení



Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava je festivalem pro rodiny. Sekce Ji.hlava dětem je tradičně zdarma pro všechny děti do 15 let a umožňuje rodičům si festival probíhající v době podzimních prázdnin užít naplno díky možnosti hlídání a bohatému celodennímu dětskému programu. V rámci programu Ji.hlava Vibes pak festival nabídne  pestrý program i teenagerům.

Zábavný program pro nejmladší publikum MFDF Ji.hlava se tentokrát zaměří na věci, o kterých se kdovíproč moc nemluví. „Inspirací nám byla snaha podpořit otevřenou a respektující komunikaci, kterou vnímáme jako základ zdravého vztahu k sobě i k ostatním,“ říká dramaturg dětského programu Václav Tintěra. Otevřít tabuizovaná témata pomůžou v první řadě workshopy a tvořivé dílny, ale taky divadla, autorská čtení, interaktivní koncerty či minikino.

 „Kromě programových akcí jsme se naším ročníkovým tématem nechali inspirovat i při přípravě originální pracovního sešitu pro děti „Mluvme spolu o všem“. Ten je zhmotněním nového dramaturgického konceptu. Chceme, aby Ji.hlava dětem byla stejnou měrou „Ji.hlava“ jako „dětem“. Aby byla silně o zajímání se o svět a o nás lidi.“ Sešit Ji.hlavy dětem s tvořením, řešením úkolů a podněty ke společnému povídání, který bude k dostání exkluzivně během festivalu, citlivě otevírá témata vztahů, sebepřijetí nebo problémů současného světa. „Jsme trochu jiný festival pro děti,“ podotýká s úsměvem Václav Tintěra.

Prostřednictvím své Knihy pocitů seznámí děti autorka a pedagožka Ester Stará s emocemi, které prožíváme, a naučí, jak s nimi jde pracovat a jak je vyjádřit. Skrze tanec provede lektorka Kateřina Marešová jednotlivými fázemi menstruačního cyklu – holky i kluci se hravou a jemnou formou dozvědí, jaké dary a výzvy jim přinášejí změny, kterými prochází tělo v průběhu měsíce. „Nebylo by krásně na světe, kdybychom se všichni uměli vyznat ve svých pocitech, zvládnout vztek a mluvit o přirozených věcech, které utvářejí naše životy?“ ptá se Václav Tintěra a dodává: „Dělat z cykličnosti čistě dívčí téma může být škodlivé. Chceme přece, aby z kluků rostli chlapi, kteří ženám rozumí, a ne takoví, pro které je chování žen nevysvětlitelnou záhadou.“

Na Ji.hlavě dětem bude představeno čerstvě vydané číslo Krunýře, pracovního sešitu od dětí pro děti, který ukáže, co se můžeme naučit od zahrady a jejích obyvatel o péči o druhé, ať už jde o rostliny, nebo o lidi. Probíhat budou animační dílny, dramaťáčky, workshopy dabingu, lekce filmové hudby nebo rozmanité výtvarné aktivity. Mezinárodně úspěšná jihlavská tanečnice a choreografka Denisa Musilová vezme děti na Kaleidoskok do své pohybové laboratoře. Filmařský workshop Centra dokumentárního filmu, který se bude konat průběžně po celou dobu festivalu, vyvrcholí premiérou dokumentu natočeného účastníky. Eva Nečasová ze vzdělávací iniciativy AI dětem pomůže hledat odpovědi na to, proč vytváříme umělou inteligenci pro stroje a jak se stroje učí.

Z přehlídky dětské tvorby na mezinárodní filmový festival!Jihlavský festival chce motivovat filmaře a filmařky do 18 let k další tvorbě, a tak byly letos nejzajímavější filmy z celostátní filmové přehlídky Malé vize nominovány na Ji.hlavu dětem. Po projekci vybraných snímků si děti budou moct popovídat s jejich autory, kteří se podělí o své filmařské dovednosti. „Sdílení filmů nejmladších tvůrců s jejich vrstevníky má potenciál podnítit tvořivost dětí a vést k lepšímu porozumění audiovizuálním obsahům. Těm se v současném světě nelze vyhnout. Umět o nich kriticky přemýšlet je klíčové pro mediální gramotnost,“ říká Tintěra. V navazujícím programu, připraveném ve spolupráci s Asociací filmové a audiovizuální výchovy, bude možné si přímo pod vedením mladých tvůrců vyzkoušet řadu zábavných aktivit vztahujících se k jejich filmům. Do Jihlavy dorazí mimo jiné nadaný jedenáctiletý animátor Jonáš Csémy se svým seriálem dobrodružných zážitků pana Ťuldy nebo delegace k citlivému dokumentárnímu portrétu středoškolské studentky Charlize Perkins.

S mistrem ČR ve slam poetry Ondřejem Hrabalem budou děti skládat vlastní básně a s hudebním duem Dubnička-Lahoda ke slovům přidají i noty a své písničky si rovnou zanotují. Držitel oficiálního rekordu v počtu písní zahraných na skleněné lahve Flaškinet roztancuje děti na koncertu lahvové hudby. Divadlo PastaBasta zahraje loutkové představení o uprchlictví, po kterém bude následovat debata pro celou rodinu s válečnou uprchlicí a psycholožkou.

Ji.hlava dětem se koná od 24. do 29. října v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě na Masarykově náměstí 24. Součástí festivalového prostoru je rovněž kavárna, rodinná relaxační zóna a dětský koutek, kde děti mohou trávit čas společně s rodiči a v případě potřeby je k dispozici také služba péče o děti bez přítomnosti rodičů. Dětem se zde budou věnovat profesionálky z řad Dětského lesního klubu Hájenka. Dětský koutek otevírá každý festivalový den a ocení ho nejen děti, ale i rodiče, kterým dá pocit jistoty, klidu a pohody po celý festival. Místa na kapacitně omezených aktivitách lze do 23. října rezervovat online přes přihlašovací formulář v programové databázi na webu festivalu a v průběhu konání akce přímo na místě.

Unikátní program pro teenagery

Nově se MFDF Ji.hlava rozhodl více zaměřit na náctileté a přichystal speciálně pro ně program Ji.hlava Vibes, ve kterém se prolíná výběr filmů, koncertů, zážitků v game zóně a ve virtuální realitě s workshopy a debatami o současných tématech s inspirativními osobnostmi mladé generace.

„Dělat cíleně program pro dospívající je ojedinělá záležitost. Těžko odhadovat, jak s ním uspějeme. Podle ohlasů na nově založených sociálních sítích to nevypadá špatně, jenže na nich ten festival nepořádáme,“ říká dramaturg sekce Václav Tintěra. A doplňuje: „Na Vibes mladí potkají lidi, které jinak znají jen z online prostředí. Snad je taková příležitost zaujme. Podle letošní ankety amerického magazínu MovieMaker jsme jedním z 25 nejvíc cool filmových festivalů na světě a sekci Vibes dává dohromady parta mladých lidí, takže si neumím představit, že by to dopadlo, jak se tak říká, jako cringe.“

Speciální doprovodný program pro mladé, který se bude konat v prostoru spolku F POINT (Masarykovo náměstí 34, Jihlava), odstartuje 25. října zahajovacím večerem plným umělců a umělkyň generace Z. Výstava Hrozně krásnejch náct Amelie Slavíkové představí malby a autorské texty o kráse i ztracenosti mládí. Apolena Vybíralová bude číst ze své poezie, za kterou letos získala cenu Vladimíra Vokolka v kategorie 19–24 let. Vrcholem slavnostního zahájení bude hudební show, kterou připraví zpěvák Princip, jenž má za sebou koncerty na Colours of Ostrava nebo na pražském Pride festivalu. Vstup je zdarma.

Stejně jako na Ji.hlavě dětem je i festivalový program pro mladé tvořený na míru a člověk ho nikde jinde nezažije. Vychází v první řadě z témat festivalového Inspiračního fóra. „Přijde nám smysluplné prolínat program pro dospělé s programem pro dospívající a zabývat se danými tématy formou, která bude pro mladé atraktivní a přínosná,“ říká Tintěra.

26. října provede Jan Špaček, proslavený na YouTube svými komediálními reportážemi, inspirační debatou na téma budování komunit. Hosty budou zástupci nového komunitního centra Silo Jihlava nebo dobrovolnické komunity Česko.Digital, která pomáhá státnímu a neziskovému sektoru s využitím technologií. Návštěvníci se mimo jiné také od svých vrstevníků dozvědí, jak najít kamarády při studiu v zahraničí.

Tématem trvalé udržitelnosti a zapojení mladých do ochrany klimatu se bude program zabývat 27. října. Kde je a kde není voda v krajině, zjistí účastníci workshopu pořádaného koordinátory projektu Živá voda. Kromě toho se naučí, co každý z nás může dělat, aby naše krajina byla připravená na klimatickou změnu. Následovat bude debata s Jakubem Nekvasilem, studentem gymnázia, který byl za svůj projekt Klimatické dny nominován na Cenu Josefa Vavrouška a který založil skupinu Telperion, informující o tématech spojených s životním prostředím. Moderovat bude přírodovědec a autor podcastu 2050 o udržitelné budoucnosti Petr Holík. „Po debatě jsme přichystali rychlokurz nenásilné komunikace, která se může hodit v rámci občanské angažovanosti i doma s rodinou“, doplňuje Václav Tintěra.

Prozkoumat umělou inteligenci pomůže 28. října projekt Aignos. Na workshopu se účastníci dozvědí, co všechno už AI umí, a naučí se pracovat s AI nástroji, které pomáhají se studiem. V rámci programu se básnířka Ena, populární na sociální sítí TikTok, pustí do souboje kreativity s umělou inteligencí ChatGPT.

Od čtvrtka do soboty se bude během festivalu konat Vibes Film Guide, na kterém bude za účasti tvůrců představeno několik filmů vybraných do festivalového programu pro mladé. Ji.hlava Vibes přinese také workshopy tvoření deskových her a videoher nebo workshop přípravy tradičního korejského kimchi, na kterém budou účastníci spolu se zástupci hnutí Jídlo místo zbraní Jihlava přemýšlet, jak řešit problém plýtvání potravinami. Suroviny budou k dostání zdarma, účastníkům stačí přinést si zavařovačku.

Návštěvníci festivalu do 19 let mají nárok na zvýhodněnou akreditaci Ji.hlava Vibes. Ta je o více než polovinu levnější než běžná návštěvnická akreditace a opravňuje ke vstupu na veškerý program MFDF Ji.hlava. V ceně je i přístup do online části festivalu. „S tímto typem akreditace navíc mladí získají exkluzivní možnost rezervovat místa na speciálním doprovodném programu Vibes,“ shrnuje Tintěra. Festivalový prostor nabídne vedle chill out zóny rovněž infopoint, kde se mladí budou moct poradit o všem, co se týká festivalu.

Více informací o programech MFDF Ji.hlava pro děti a dospívající najdete na webu Ji.hlava dětem / Ji.hlava Vibes a na sociálních sítích Ji.hlava dětem / Ji.hlava Vibes.

  • Facebook
  • Twitter