Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jeden svět Pelhřimov 2018 volá po aktualizaci systému

/
/
/
3626 Zobrazení



Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět, jehož hlavním mottem je Aktualizace systému, začal 5. března v Praze a nyní navštěvuje dalších 36 měst v ČR. V Pelhřimově se uskuteční už po šesté a zahájí ve čtvrtek 5. dubna úvodní projekcí v kině Vesmír. Poté se až do neděle 8. dubna tradičně přestěhuje do kinokavárny v hotelu Slávie.

Slovem roku se stal výraz fake newsDezinformace a mediální manipulace jsou jedním z největších problémů současného světa. Život v informačním věku na člověka klade vysoké nároky – rozlišovat, co je pravda a co není, sdílet, komentovat, mít názor. Proto festival vybízí k aktualizaci systému. Nejen počítače totiž potřebují čas na to, aby zpracovaly všechny potřebné informace a mohly hladce fungovat. „Zvykli jsme si volit jednoduchá a líbivá řešení a jednat pod vlivem emocí. Právě zjitřené emoce ve společnosti jsou živnou půdou pro populisty, kteří sami sebe označují za bojovníky vůči systému, jejž považují za překonaný,“ říká ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Hana Veronika Konvalinková, hlavní koordinátorka festivalu, dodává: „I letos v Pelhřimově otevřeme velmi aktuální společenská a politická témata, které rezonují společností a často ji také rozdělují. Proto jsme vybrali devět snímků, které poukazují na roli populismu a šíření dezinformací, vrátíme se také k migraci, stále nekončící válce v Sýrii, ale budeme se věnovat i dalším tématům. Mezi nimi jsou také hned tři dokumenty, oceněné odbornými porotami. Chtěli bychom přilákat široké publikum a po každé projekci společně se zajímavými hosty, odborníky, režiséry a protagonisty filmů otevřít diskuzi k palčivým otázkám.“

Michael Kocáb se spolu s politikem a diplomatem Pavlem Fischerem zúčastní diskuse po úvodním filmu Trumpoty. Dokument sleduje cestu výstředního byznysmena Donalda Trumpa, od republikánských primárek až po finální vítězství v celostátních prezidentských volbách v USA a ptá se na to, co stálo za úspěchem muže, kterému na počátku věřil málokdo. I my se v debatě s našimi hosty vrátíme k naší prezidentské kampani a budeme se ptát na vliv populismu, manipulativních a falešných zpráv a na to jak znovu spojit rozdělenou společnost.

Ani v dalších dnech se nebudeme vyhýbat aktuálním a kontroverzním tématům. Páteční projekce budou na téma migrace. Po filmu Cizinec v ráji přijede diskutovat Dalimil Petrilák, analytik ze společnosti Pomáháme lidem na útěku a po dokumentu Bohu žel jeho hlavní protagonista Olalekan Akintola. V sobotu uvidí díváci snímek Město duchů o stále nekončícím syrském konfliktu a velmi krutých podmínkách ve městě Rakka, který byl oceněn jako divácky nejúspěšnější snímek Jednoho světa 2018 v Praze. Poté zaskočíme k domácí produkci dokumentem Nerodič, který získal Cenu Poroty České soutěže. Debatovat bude ředitelka centra pro děti a rodinu v Kamenici nad Lipou Jana Fárová. Zakončíme románovým příběhem malého indického chlapce, zasazeného do fascinujících kulis ostrých štítů Himálaje.

Neděli otevře český film Hranice práce, který získal Hlavní cenu a Cenu diváků na MFDF Jihlava 2017. Prozkoumáme pracovní podmínky nejhůře placených zaměstnání a v debatě vystoupí novinářka a protagonistka dokumentu Saša Uhlová. Následovat bude šokující snímek o praktikách ruské státní propagandy, diskutovat přijede známý novinář, publicista a odborník na Rusko Jefim Fištejn. Závěr festivalu bude patřit finskému dokumentu Aktivistka o nejmladší finské městské zastupitelce, po kterém na téma občanského aktivismu pohovoří novinář a politik Matěj Stropnický.

Festival odstartoval v sobotu 24. března v pelhřimovském kostele sv.Víta muzikoterapeutickým koncertem s názvem Cesta sVědomím, kdy soubor pod vedením Lubomíra Holzera rozehrál koncert a dílnu, do které se zapojily děti i veřejnost. Další doprovodnou akcí bude Fotografická výstava Irák fotografa Jakuba Plíhala a redaktora Martina Nováka Aktuálně.cz. Na jaře roku 2017 v Iráku sledovali dění okolo bojů s Islámským státem a strávili i několik dní s misí humanitární organizace Člověk v tísni, kdy navštívili vesnice a školy nedaleko osvobozeného Mosulu. Vernisáž výstavy za účasti autorů se uskuteční ve středu 4. dubna od 18.00 ve vestibulu kina Vesmír. Promítání pro veřejnost předchází také speciální projekce a diskuse v kině Vesmír pro stovky žáků základních a středních škol z Pelhřimova a okolí.

Vstupenky na festival jsou v prodeji v Informačním centru a v kině Vesmír. Více informací a program festivalu na na: www.jedensvet.cz/2018/pelhrimov či na facebooku Jeden svět Pelhřimov. Festival v Pelhřimově pořádá Spolek Javořice ve spolupráci s městem Pelhřimov, hotelem Slávie, Agenturou Dobrý den, GYOA Pelhřimov a za přispění sponzorů.

  • Facebook
  • Twitter