Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jaroslava (Plášilová) Chlupáčová v jihlavském muzeu

/
/
/
387 Zobrazení



Kavárny Muzeum v jihlavském muzeu hostí od úterý 13. září novou výstavu nazvanou Stopy podzimu, která představí obrazy Jaroslavy (Plášilové) Chlupáčové.

Jaroslava (Plášilová) Chlupáčová žije od dětství v Kamenici nad Lipou. Je absolventkou Střední průmyslové školy textilní v Jihlavě – Heleníně. Od školních let se zajímá o výtvarné umění, zvláště o kresbu a malbu. Prvními pokusy ve vlastní tvorbě byly drobné kresby, portréty, malba na keramiku a miniatury s přírodní tématikou. Poté se věnovala i větším plátnům – malbě olejovými barvami.

Její tvorba se od roku 2000 dá rozdělit do několika období:
Obrázky pro duši – zobrazení pocitů, nálady a duševního rozpoložení
Podoby slunce – plastické obrazy s přírodními prvky
Mandaly trochu jinak – plastické mandaly
Květy dekor – dekorativní obrazy do interiéru
Stopy podzimu – obrazy s přírodní tématikou
Asambláž – koláž v 3D

Obrazy Jaroslavy Chlupáčové signované její značkou „JAPLACH“ jsou malované na plátno nebo na tvrdé desky vrstvenou technikou. Malba je plastická, často doplněná přírodními materiály, jako je len, kokosové vlákno, kamínky, minerály a podobně. Inspiraci pro svá díla čerpá nejen ve svých představách a náladách, ale i ve svém okolí a v přírodě.
V poslední době ji zaujala technika asambláže. Tuto techniku je možné si představit jako prostorovou obdobu koláže – na plochu obrazu nebo zajímavého předmětu jsou skládány různé komponenty, které jsou fixovány k podkladu a dále upravovány. Na začátku 20. století tuto výtvarnou techniku vynalezli dadaisté a mimo jiné ji ve svých dílech používají i surrealisté.

  • Facebook
  • Twitter