Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jana Brožková koncertovala v Carnegie Hall a převzala cenu Antonína Dvořáka

/
/
/
794 Zobrazení



Jana Brožková, rodačka z Havlíčkova Brodu, kde navštěvovala zdejší tehdy ještě lidovou školu umění ve třídě svého otce, pedagoga hry na dechové nástroje Josefa Brožka, vystoupila s Českou filharmonií v rámci amerického turné v Carnegie Hall.

Už během studií na pražské konzervatoři na sebe upozornila vítězstvím v mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga 1983 a v roce 1989 získala absolutní vítězství a zvláštní cenu na Europäischen Musikpreis Zürich. Na soutěži Pražského jara 1991 obsadila 3. místo a její soutěžní dráhu uzavírá 1. cena na světové IDRS Gillet Competition 1997 Evanston v USA.
V té době už vystupovala jako renomovaná sólistka doma i v zahraničí a věnovala se komorní hře v souborech In modo camerale a Afflatus Quintet, který získal prestižní první cenu v respektované soutěži ARD München v roce 1997.
O roku 1987 působila 15 let jako sólohobojistka Symfonického orchestru Českého rozhlasu a její nahrávky hobojových koncertů a dalších skladeb pro hoboj jsou cenným materiálem rozhlasového archivu.
Od roku 2002 je první hobojistkou České filharmonie (ČF) a zároveň vyučuje hobojovou hru na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze.
Letos na podzim (od 27. října do 12. listopadu) se jako členka České filharmonie zúčastnila velkého turné po USA. Česká filharmonie koncertovala napříč Spojenými státy v New Yorku, Washingtonu, Chicagu, San Francisku a dalších místech. 27. a 28. října 2018 vystoupila v New Yorku ve slavné Carnegie Hall pod taktovkou šéfdirigenta ČF Semjona Byčkova. Ve Washingtonu převzala ČF cenu Antonína Dvořáka.

  • Facebook
  • Twitter