Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jak začít s lezením

/
/
/
535 Zobrazení



Doby, kdy lezení bylo dostupné pro málokoho jsou dávno pryč. Pokud jste i vy o lezení uvažovali, neobávejte se a jděte do toho. Začít s touto aktivitou totiž nikdy nebylo snazší než právě teď. Místo na skalách se doporučuje začít si osvojovat základní lezecké techniky a pohyby na lezeckých stěnách.

Podstatné je se naučit správné metodiky lezení už v začátcích, abyste neohrožovali sebe ani své okolí. V tomto článku bychom vám rádi poradili, jak správně vybrat vybavení, a pomohli získat základní vědomosti o tomto sportu.

Získejte první zkušenosti

Nejlepší způsob, jak začít s lezením, je na lezeckém kurzu s certifikovaným instruktorem lezení nebo od zkušeného známého. Musíte si však být jisti, že tento jedinec ovládá všechna základní pravidla a metodiky bezpečného lezení a zvládne vám je předat. Hned na začátku je potřeba si uvědomit, že ani na stěně ani na skále většinou nejste sami, a tak je třeba myslet na své okolí a být ohleduplný vůči ostatním lezcům.

Zkušený lezec vám pomůže se postupně zdokonalovat tím, že vás upozorní na vaše chyby a nabídne vám užitečné rady. Naučí vás základní lezecké techniky, rozpoznávání stupů a chytů, vázání základních uzlů – nejdůležitější je osmičkový, dále se hodí znát i poloviční lodní uzel. Klíčové je věnovat čas učení se komunikaci při lezení, a hlavně základům kontroly lezce a jističe.

Pusťte se do výběru vybavení

Potřebné vybavení se liší dle vaší zvolené lezecké disciplíny. Základem je pohodlné sportovní oblečení, které vám nebude bránit v pohybu. Stejně jako u jiných sportů platí, že kvalitní a dobře padnoucí obuv je klíčová, takže nepodceňujte výběr správné lezecké obuvi, tedy lezeček.

Pro většinu disciplín je třeba využít lano. Nejrozšířenějším typem je lano jednoduché, další možností je lano poloviční a dlouhé – každé je vhodné pro lezení v jiném prostředí. Nezapomeňte, že budete potřebovat i magnesium, pytlík na něj a také přilbu.

Pokud byste rádi zkusili jinou disciplínu, než je bouldering, budete potřebovat sedací úvazek. Pro sportovní lezení se nejčastěji využívá sedací neboli bederní typ, dále se využívá kombinace sedacího a prsního úvazku, a pro děti nejčastěji volíme celotělový úvazek. Důležitá jsou také jistítka – na trhu najdete poloautomatická jistítka, kyblíky, osmy a také karabiny typu HMS.

Výběr správného vybavení je klíčový pro vaši bezpečnost při lezení, pokud do něj chcete zainvestovat, může vám pomoci půjčka ihned.

Lezení je sport jako každý jiný

Pamatujte na dodržování pitného režimu a také protahování se před a po lezení, abyste předešli zraněním. Pokud hned ze začátku nebudete jako druhý Adam Ondra, nezoufejte – ve finále jde hlavně o to mít z lezení a pohybu radost.

  • Facebook
  • Twitter