Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jak vybrat ventilátor pro stolní počítač

/
/
/
1484 Zobrazení



Přestože řada uživatelů dává v dnešní době přednost laptopům, a to i pro náročnější provozování, stolní počítač zastává stále v nabídce výkonných zařízení stále své nezastupitelné místo zejména díky variabilitě komponentní struktury a možnosti neustálého doplňování pokročilými systémy. Současné výkonové komponenty stolních počítačů vyžadují odpovídající typ chlazení, které zajišťují ventilátory napájené přímo ze základní desky pomocí speciálního konektoru a jsou vyráběny v různých velikostech a materiálovém řešení. obvykle se používají ventilátory, které jsou napájeny napětím 12 V.

Chladicí systém stolního počítače

Chlazení počítačové skříně může být řešeno několika způsoby, nejčastěji se využívá samovolné odvětrání pomocí průduchů v krytu počítačové skříně, zabudovaných ventilátorů nebo vodního chlazení hlavních komponent. Vodní chlazení je ovšem vždy nedostatečné, jelikož jeho prostřednictvím nedochází k ochlazováním dílčích komponent s menšími výkonnostními parametry. z tohoto důvodu se skříň téměř vždy vybavuje také vhodnými ventilátory.

Výběr vhodného typu ventilátoru

Chlazení stolního počítače je důležitou součástí skříně zejména u výkonnějších modelů, jelikož chrání klíčové komponenty před zničením. Při výběru ventilátor 12V je nutné se orientovat podle specifických kritérií, které ovlivňují především jejich výkon a životnost. Standardně jsou tyto charakteristiky dány velikostí, materiálovým řešením a ložiskovým systémem. Před vlastním výběrem vhodného ventilátoru je dobré skříň počítače připravit tak, aby docházelo k jejímu samovolnému ochlazování okolním vzduchem – měla by mít kolem sebe dostatek prostoru pro odvětrávání.

Velikost ventilátoru

Rozměry jednotlivých typů ventilátorů se mezi sebou mohou lišit s ohledem na zabudované lopatky. Obecně velikost ventilátorových lopatek ovlivňuje jejich hlučnost a do určité míry také rychlost otáčení. Velikost ventilátoru se zpravidla vybírá podle toho, jaká skříň stolního počítače je použitá a zda obsahuje přímé větrací otvory.

Materiál ventilátoru

Ventilátory, resp. lopatky ventilátorů, pro stolní počítače se vyrábí ze dvou základních materiálů – kovu nebo plastu. Kovové lopatky se běžněji aplikují v náročnějších provozech, pro běžné uživatele jsou dostačující plastové ventilátory, které jsou standardně levnější, nemusí však dosahovat stejné životnosti. U plastových ventilátorů je možné pořídit také verzi se samozhášivou úpravou.

Ložiska ventilátoru

Ložiska mají vliv nejen na hlučnost, ale také životnost ventilátoru. V současné době je možné pořídit ventilátor s různými typy ložisek, standardně se používají ložiska valivá, kluzná anebo kuličková ložiska, případně může být využito systému Vapo (magnetická ložiska). Z uvedených bývají obvykle za nejvýhodnější považována ložiska kuličková, která účinně snižují celkový hluk a zároveň vykazují nevyšší dosažitelnou hodnotu provozních hodin.

  • Facebook
  • Twitter