Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Hudebník v čele havlíčkobrodských tiskáren spojuje knihy s hudbou

/
/
/
1072 Zobrazení



Petr Kletečka, hudebník a ředitel havlíčkobrodských tiskáren v jedné osobě, získával organizátorské ostruhy pořádáním malého letního festivalu Stock Dobrohostov, který se konal letos už po sedmadvacáté v Dobrohostově u Lípy na Havlíčkobrodsku. Před deseti lety rozjel pořádání pravidelných koncertů Rock for Book jako páteční součásti Podzimního knižního veletrhu.


Odtud pak byl už jen krůček sérii koncertů Golden Eye, které hostil každoročně na podzim a v zimě klub Oko na Smetanově náměstí v Havlíčkově Brodě. „Věděl jsem, že tu každý rok z pátku na sobotu zůstává v Brodě hodně nakladatelů, knihkupců a milovníků knížek a že by bylo dobré pro ně uspořádat nějakou akci. Zpočátku jsem neměl ambici vozit na Vysočinu nějaké větší kapely, ale jen představit reprezentanty místní kultury. První koncert měl název Bořík a jeho party, na druhém a třetím pak vystoupila skupina Našrot. Na vystoupení začalo chodit čím dál víc lidí a jedním z vrcholů bylo koncertování kapely Krausberry, kam dorazily víc než čtyři stovky návštěvníků,“ vzpomíná Petr Kletečka na jeden z nejlepších koncertů Rock for Book.


Dalším vrcholem knižní série byl koncert Tria Michala Pavlíčka a Báry Basikové s repertoárem Stromboli a po něm přichází Petr Kletečka s projektem Golden Eye. „Na vystoupení jsem si zval kapely, které se mně osobně líbily, to je první pravidlo. Pak jsem vycházel z toho, že šlo hudebníky prověřené časem a mnohé tak mohli lidé vidět a slyšet v Brodě naposledy, což se povedlo třeba v případě Vladimíra Mišíka. Jeho koncert s Etc… se podařilo skvěle načasovat jen pár týdnů po vydání ceněné desky Jednou tě potkám,“ popisuje současný ředitel Tiskáren Havlíčkův Brod, a. s., historii vzniku série Golden Eye, která letos pátým ročníkem vyvrcholí a skončí. Důvodem je mimo jiné i fakt, že jako vrcholný manažer tiskáren nemá na organizaci dostatek času.

S Romanem Dragounem při jednom z koncertů série Golden Eye, foto: Michal Mašek

„Celý podzimní koncertní seriál, který byl před dvěma lety narušen problémy s covidem, hodnotím jako úspěšný. Do Brodu se podařilo dostat mimo jiné dvě velké zahraniční skupiny. Jednak americkou jižanskou kapelu Skinny Molly, která se vrátí příští rok v červnu na Havlíčkovo náměstí, jednak reprezentanty nové vlny britského metalu Praying Mantis, kteří vystoupili nejen v klubu Oko, ale také na festivalu Stock Dobrohostov. Fanoušci se na ně mohou těšit ve čtvrtek 13. října letošního roku od 20.00 opět v klubu Oko,“ zve Petr Kletečka na říjnové setkání s melodickým rockem britsko-holandského seskupení.


V případě pořádání koncertů obou zahraničních kapel byl Petr Kletečka překvapený snadností, s jakou proběhlo jednání o jejich vystoupení. „Vůbec na nic si nehráli, já napsal jeden mail, termín jsme si potvrdili a kapela Skinny Molly byla tady,“ doplňuje Petr Kletečka, podle něhož bylo vedle vystoupení Michala Pavlíčka, Báry Basikové s repertoárem Stromboli největším zážitkem koncertování britské kapely Praying Mantis, která má mezi fanoušky rocku v Británii, ale třeba také v Japonsku a v dalších zemích kultovní status. „Začínali ve stejné době jako Iron Maiden a společně s nimi dokonce jeli na počátku 80. let několikaměsíční turné. Na rozdíl od nich se ale nestali světovou kapelou, přestože byli na stejné startovací čáře. Zastavily je personální obměny, nějaký čas dokonce vůbec nekoncertovali. Dnes hrají ale ve skvělé formě. Nový zpěvák John Cuijpers do kapely fantasticky zapadl. Britských základ kapely tvoří bratři Tino Troy a Chris Troy, kteří kapelu v roce 1974 založili. K Praying Mantis jsem se dostal taky náhodou. Půl roku od koncertu Skinny Molly mi napsal road manažer, zda bych o ně neměl zájem. Nikdy v Česku nekoncertovali, jejich muzika mě bavila a tak jsem si řekl, proč ne. Musím říct, že jejich vystoupení bylo naprosto skvělé, byli velmi vstřícní k novým českým fanouškům, kteří si je od koncertu v Oku zamilovali,“ odhaluje pozadí koncertů Petr Kletečka.

Na jednom z koncertů se představilo také Ivan Hlas trio, foto: Michal Mašek

Letošní série Golden Eye je poslední, odstartuje koncertem Praying Mantis ve čtvrtek 13. října, kde fanoušci uslyší vedle starších skladeb, také ochutnávku nového alba Katharis. To vyšlo letos v lednu.

„Já už jsem před rokem oznámil, že končím v pořadatelském týmu festivalu Stock Dobrohostov, kde byla práce mnohem náročnější, letos logicky přišlo další rozhodnutí, ukončit i pořadatelství seriálu Golden Eye, abych se mohl naplno věnovat práci v tiskárně a zbyl mi volný čas pro rodinu a další aktivity, mimo jiné aktivní hraní v kapelách,“ vysvětluje Petr Kletečka s tím, že by chtěl udržet koncert při veletrhu a minifest Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s., který se letos uskutečnil poprvé při příležitosti třicet let tiskáren. Právě na ten by příští rok v červnu měla přijet do Brodu skupina Skinny Molly. Fanoušci jižanského rocku se už teď mají na co těšit.

  • Facebook
  • Twitter