Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Historicky rekordní počty porodů, babyboom pokračuje, hlásí havlíčkobrodská nemocnice

/
/
/
1040 Zobrazení



V roce 2018 se v havlíčkobrodské porodnici narodilo rekordních 1480 dětí, je to nejvíce v celé historii porodnice, která se píše od roku 1947, kdy na porodnici o 72 lůžkách pracoval přednosta a čtyři sekundáři. Babyboom pokračuje i v roce letošním za prvních 14 dní se v Havlíčkově Brodě narodilo už 60 dětí.

První miminko roku 2019 se narodilo 1. ledna v 8.15 a za ním hned čtyři další. Třetí lednový den, kdy šel tradičně popřát miminku ředitel nemocnice David Rezničenko se u nás narodilo už 18 dětí. Po prvních 14 dnech letošního roku je nemocnice na čísle 60.
Porodnice se nachází v hlavní lůžkové budově nemocnice a je strategicky umístěna – porodní sály do 6. NP a lůžková část šestinedělí na 4. NP, v mezipatře se pak nachází perinatologické centrum s přímou návazností na sály. Maminky po porodu na šestinedělí mají přímo před vchodem umístěn nemocniční bufet s příjemným posezením. Pokud chtějí chvilku posedět s rodinou, kamarádkou, mohou miminko svěřit dětským sestrám na oddělení k dohledu a v klidu si vypít kávu či si dát zákusek.
Porodní sály prošly v roce 2017 kompletní rekonstrukcí a ukázalo se to jako cesta správným směrem. Loňský počet 1464 porodů je toho nejlepším důkazem. Maminky si podle dotazníků chválí soukromí a prostornost, moderní vybavení sálů, ale především ochotu personálu, vysokou úroveň komunikace a odbornost lékařů daného oddělení. „Líbil se nám laskavý a profesionální přístup personálu. Vždy jsme znali jméno sestřičky a lékaře, kteří se nám věnovali. I když měly sestry obrovský frmol, tak k nám přistupovaly s úsměvem a laskavostí. Stejně tak si to pamatujeme před třemi lety,“ ohodnotili svůj pobyt na porodnici Eva a Pavel Spálení.

Havlíčkobrodská porodnice s průměrem 1450 porodů za rok je dlouhodobě nejoblíbenější porodnicí na Vysočině. Kromě porodnice došlo ke stavebním úpravám a prostorovému rozšíření v roce 2017 i na Perinatologickém centru, kde jsou hospitalizováni novorozenci s nízkou porodní vahou potřebující 24hodinový dohled lékaře. Každoročně je zde hospitalizováno kolem 250 novorozenců i s matkami, přičemž boxový systém umožňuje pobyt i tatínka či babičky na pokoji. „Narození nedonošeného miminka je pro rodiče stresovým období plným obav o zdraví jejich dítěte. Snahou je umožnit rodině, aby v nejnáročnějších dnech, pokud to zdravotní stav dítěte dovolí, byli jako rodina pohromadě a mohli se navzájem podporovat, dotýkat se, být spolu,“ říká primářka dětského oddělení Magdalena Chvílová Weberová. V roce 2018 byli nejmenšími narozenými dětmi dvojčátka Eliška a Kateřina s porodní vahou 900 g.
Stavební úpravy finančně podpořil zřizovatel nemocnice Kraj Vysočina a to částkou 24,7 milionu korun bez DPH.

Moderní porodní sály a kvalifikovaný personál odráží aktuální trendy v porodnictví. Nejvíce dětí se narodilo v roce 2018 v měsíci září, kdy uskutečnilo se celkem 143 porodů. Přes 130 porodů měsíčně proběhlo v Havlíčkově Brodě také v květnu, červnu, červenci a srpnu. První miminko roku 2019 se narodilo 1. ledna v 8.15 a za ním hned čtyři další.

  • Facebook
  • Twitter