Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Historička v Brodě: Umělec Marinetti nebyl černobílý, byl barevný až až

/
/
/
902 Zobrazení



Svou knihu F. T. M. = Futurismus představila na 29. ročníku Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě historička Kateřina Hloušková spolu se svým nakladatelem Františkem Mikšem. Mluvila o své lásce k Itálii, o prvcích futurismu či o osobnosti Filippa Tommasa Marinettiho, zakladatele futurismu.

Knihu s podtitulem Malý „bedekr“ futuristické avantgardy označila autorka za „návod kam se podívat pro ty, kteří navštíví severní Itálii“. V úvodu knihy staví autorka proti sobě „jásavou krásu Itálie v současnosti“ a „tragédii, která se tam odehrála za druhé světové války“.

Filippo Tommaso Marinetti spojil futurismus s fašismem, a i přes Marinettiho spolupráci a přátelství s italským fašistickým diktátorem Mussolinim ho autorka nepovažuje za tak negativní postavu, jak máme zažito. „Marinetti nebyl černobílý, byl barevný až až,“ poznamenala autorka. Za druhé světové války schovával Židy. Celý život byl velmi bohatý, ale peníze rozdal mezi mnoho uměleckých projektů a ke konci života se stal závislým na rentě právě od Mussoliniho.

Dle historičky chtěl Marinetti zemřít hrdinskou smrtí. „Nechal se v pokročilém věku za druhé světové války naverbovat na ruskou frontu, kde onemocněl a byl postřelen. Nakonec však zemřel vším zklamán v rodinném kruhu,“ řekla historička.

V knize se Hloušková věnuje také futuristické hudbě či kuchyni. „I někteří současní hudebníci se inspirují futuristickými tak zvanými hřmotiči,“ zmínila autorka. V souvislosti s futuristickou kuchyní mluvila například o futuristických koktejlech. „V Miláně existuje bar, který podává futuristické koktejly dodnes. Některé z nich bych ráda ochutnala,“ dodala Hloušková.

Šéfredaktor nakladatelství Books & Pipes Publishing František Mikš prozradil, že autorka pracuje na knize o dějinách Itálie se svým manželem. Kniha bude postupně po částech vycházet v časopise Kontexty.

Kateřina Hloušková je historička, která vystudovala Masarykovu univerzitu. Zaměřuje se především na diplomatické a kulturní vztahy novověké Evropy a dějiny umění. Například v knize Země za zrcadlem se věnovala vztahům mezi Ruskem a Itálií a se skupinou autorů napsala Dějiny Ruska.

  • Facebook
  • Twitter