Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Havlíčkobrodský okruh na kole

/
/
/
623 Zobrazení



Havlíčkův Brod má ve svém okolí řadu zajímavých míst, která stojí za vidění. Můžete je propojit v nenáročný výlet na kole, jehož trasu vám představíme. Cyklotrasa je ideální pro cestu s dětmi, partnerem nebo můžete vyrazit sami. Na trase zavítáte k Haškovu domu, gotickému hradu v Lipnici, můžete se kochat pohledem na Morový sloup a navštívit Havlíčkův dům.

Z Brodu do Brodu přes hrad v Lipnici

Jak už bylo zmíněno, trasa je ideální pro rodiče s dětmi, proto připomeneme pár tipů, jak si výlet s ratolestmi užít. Před cestou zkontrolujte kola, nasaďte správnou výbavu – helmu a dobré boty na kolo. Děti poučte o pravidlech silničního provozu a nezapomeňte si dělat po cestě pauzy na odpočinek. Trasa začíná v Havlíčkově Brodu, vede přes Okrouhlice, Lipnici nad Sázavou, Krásnou Horu a končí opět v Havlíčkově Brodu. Má 32,4 km a obtížnost je nenáročná.

Která místa neopomenout?

Haškův dům

Jde o dům v podhradí, kde Hašek trávil část života. Expozice je zaměřená ne jeho život, dílo a světový přesah

Morový sloup

Barokní sloup z 18 století.

Havlíčkův dům

Sídlí zde muzeum a k vidění je památník Karla Havlíčka Borovského. Původně renesanční dům byl novogoticky přestavěn, v roce 1832 ho zakoupil otec Karla Havlíčka.

Hrad Lipnice

Nejmohutnější a nejpůsobivější zastávka na trase, na kterou doporučujeme vyhradit si dostatek času a sil. Hrad se tyčí ve výši 586 m n.m. a má bohatou historii. Hrad byl založen na počátku 14. století rodem pánů z Lichtemburka, později v něm sídlili Trčkové z Lípy. Hrad dnes nabízí prohlídkový okruh a láká na krásné vyhlídky po okolí. Můžete vidět archeologickou  expozici, gotickou kapli a rozsáhlá sklepení s bývalou hodovní síní Jindřicha z Lipé. 

Zajímavostí je, že na hradě kdysi prováděl sám Jaroslav Hašek, autor světoznámého Švejka.

Straší na hradě v Lipnici?

Legenda praví, že manželka pána z Lipnice se zamilovala do jiného a muž se jí tvrdě pomstil. Jejího milence zabil, jeho mrtvolu vystavil ve výklenku, aby nalákal svou paní. Tu čekala smrt rukou jejího manžela a zazdění ve výklenku s osudovým milencem. Říká se, že ještě dnes se zjevuje, bloudí po hradě a hledá svého milého. Dvě zazděné kostry se v hradbách opravdu našly.

  • Facebook
  • Twitter