Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Havlíčkobrodská galerie se v příštím týdnu otevře

/
/
/
467 Zobrazení



Od úterý 11. května se Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě opět otevírá. Milovníci výtvarného umění se pobavit nad malovaným humorem Pavla Matušky, (*1944), rodáka z východočeských Třebechovic pod Orebem, na výstavě Hříchy a hříčky naší doby.

Pavel Matuška začal tvořit na počátku 80. let 20. století a hned se zařadil po bok kreslířům humoristům a karikaturistům, jakými byli například Adolf Born, Vladimír Jiránek či Vladimír Renčín nebo jsou Miroslav Barták, Jiří Slíva či Oldřich Jelínek. „Publikoval v řadě novin a časopisů, léta přispíval do švýcarského humoristického časopisu Nebelspalter. Zúčastnil se celé řady mezinárodních humoristických soutěží, z nichž většinou odešel se ctí v podobě ceny či čestného uznání. Před dvaceti lety se začal čím dál více věnovat vedle kresby také malbě a řezbě. Za tuto dobu vznikla úctyhodná kolekce obrazů a soch, jež odkrývají humor, vtip a satiru v té nejvytříbenější podobě,“ popisuje Daniela Růžičková, kurátorka výstavy.

Charakteristickými rysy vtipu jsou podle slov Daniely Růžičkové humorná a úderná pointa, dvojsmysl, paradox a absurdita, tak popisuje tento pojem věda. „Malby Pavla Matušky, které primárně naše výstava představuje, jsou realizovány přesně podle této vědecké poučky. Jsou to obrazy plné skrytých významů, slovních hříček a vtipných analogií na české i světové dějinné události, které čekají na reakce diváka. Jeho malířské vyjádření vtipu vychází z ryze českého kontextu. Rád využívá nejrůznějších přesmyček a slovních hříček, na něž je čeština neobyčejně bohatá, jiné jeho obrazy předpokládají alespoň marginální znalost základních historických, literárních či zeměpisných reálií. Jak název napovídá, autor opravdu velmi rychle a trefně reaguje na aktuální dění současného světa, ať už se jedná o ekologickou či politickou krizi, společenskou reakci na hnutí #Me Too nebo naposledy o světovou pandemii. Jeho vtip je nakažlivý, nekonečný, nikdy však vulgární. Vždy svérázně staví humor do pozice sebereflexe, ať už vlastní či národní, řídě se přitom základní poučkou hlásající, že humor je spásou světa,“ dodává Daniela Růžičková.

Galerie bude otevřená standardně od úterý do neděle mezi 9.00 a 12.00 a od 13.00 do 17.00. Návštěvníci musí mít při vstupu respirátor třídy FFP2.

  • Facebook
  • Twitter