Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Hasiči u Dukovan měli vloni sedmdesát šest výjezdů

/
/
/
181 Zobrazení



Podnikoví hasiči z Jaderné elektrárny Dukovany zasahovali v roce 2023 v Jihomoravském kraji a Kraji Vysočina u 76 případů, ke kterým byli povoláni operačním střediskem Hasičského záchranného sboru České republiky. Mezi nejčastějšími druhy zásahů, ke kterým jsou dukovanští hasiči povoláváni, dominují požáry objektů a dopravní nehody. Vzrostl i počet poskytované rychlé předlékařské pomoci s využitím defibrilátoru.

Případy, kdy jsou elektrárenští hasiči díky své blízkosti a profesní vybavenosti povoláváni Krajským operačním střediskem HZS ČR k samostatnému nebo společnému zásahu, jsou stále častější. Z celkového počtu 76 výjezdů bylo nejvíce zásahů u dopravních nehod.

„Rychlou a profesionální pomoc hasičů jednotky jaderné elektrárny v jejím okolí moc oceňujeme. V minulosti několikrát pomáhali v naší obci i v okolí. Z tohoto pohledu jsme na tom možná ještě lépe než třeba obyvatelé velkých měst,“ říká Miroslav Křišťál, starosta obce Dukovany.

Hasičský záchranný sbor v Jaderné elektrárně Dukovany má 72 zaměstnanců. Jejich hlavní celoroční náplní jsou převážně technické zásahy při zajištění bezpečného a spolehlivého provozu elektrárny, dohled, kontrola a asistence při údržbě a modernizaci zařízení, kterých jsou v době odstávek bloků stovky. „Zásahy našich podnikových hasičů v okolí jaderné elektrárny jsou přirozenou pomocí obyvatelům regionu, ve kterém působíme a současně cennou praxí, kterou v rámci bezpečného provozu elektrárny nemají možnost reálně zažít. Jejich zapojení v okolí je tak přínosné pro obyvatele regionu i pro nás samotné,“ prozradil Roman Havlín, ředitel elektrárny.

V uplynulém roce měli dukovanští hasiči v elektrárně 1277 evidovaných činností, z toho 911 asistencí a dohledů, 318 převážně neakutních technických pomocí a desetkrát poskytovali předlékařskou pomoc. Rozmanitost jejich zásahů je dána také přítomností výškových budov a specifickým prostředím. Proto mezi výčtem zásahů provedených v areálu elektrárny najdeme jištění osob nad otevřenou hloubkou, záchranu osob, vyprošťování osob z výtahů nebo záchranu zatoulaných zvířat. Na konto úspěšných zásahů si připsali také případ s poskytnutím rychlé předlékařské pomoci s použitím automatického defibrilátoru, při kterém zachránili život dlouholetého zaměstnance elektrárny. Ten se tak po šestitýdenní rekonvalescenci mohl vrátit zpět do práce.

  • Facebook
  • Twitter