Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

HARTMANN – RICO investoval do diverzifikace zdrojů tepelné energie dvacet milionů korun

/
/
/
404 Zobrazení



Společnost HARTMANN – RICO, která má jeden ze závodů také na Vysočině, investovala v loňském roce dvacet milionů korun do diverzifikace zdrojů tepelné energie. Reagovala tak na extrémní zdražování i nestabilní geopolitickou situaci. Ve všech třech výrobních závodech v Česku tak v roce 2023 využívá jako hlavní zdroj tepla LPG, což má spolu s dalšími opatřeními přinést až milionové úspory.


Tuzemský výrobce zdravotnických prostředků, který je součástí skupiny HARTMANN, zahájil odklon od ruského plynu už loni na jaře. „Diverzifikace měla jak etický, tak i ekonomický důvod. Chtěli jsme se zbavit závislosti na ruském plynu, a zároveň zajistit stabilní zdroj tepla pro naše závody. Vzhledem k nejistotě týkající se dostupnosti zemního plynu v důsledku války na Ukrajině a mimořádně nepříznivému vývoji jeho cen jsme se rozhodli pro investici do LPG,“ uvedl Pavel Fuchs, člen představenstva HARTMANN – RICO.

Práce na projektu společnost spustila ve druhém čtvrtletí loňského roku, přičemž plánované dokončení v prosinci 2022 se zejména kvůli povolovacím procesům posunulo až do prvních měsíců letošního roku. Dva ze tří závodů společnosti v Česku – závod ve Veverské Bítýšce a Havlíčkově Brodě – už na využívání LPG jako zdroje tepla přešly, závod ve Chvalkovicích je těsně před spuštěním. Investice se celkově vyšplhaly na 20 milionů korun.

Úspory spojené s přechodem na LPG, ale i dalšími úspornými opatřeními by se v letošním roce měly podle Pavla Fuchse pohybovat řádově v milionech korun. „Závody v Havlíčkově Brodě a Chvalkovicích mají roční spotřebu tepla ve výši 4 200 megawatthodin a kompletně ji pokryje LPG. V případě závodu ve Veverské Bítýšce, který je největší v Česku, využijeme nový zdroj energie pro pokrytí necelé poloviny roční spotřeby, další část pak připadne na zemní plyn,“ upřesnil člen představenstva HARTMANN – RICO.

Závod ve Veverské Bítýšce za rok spotřebuje 9 750 MWh tepla. Přibližně 5 700 MWh připadne na spotřebu zemního plynu, který společnost využívá ve dvou kogeneračních jednotkách, jež po vygenerování elektrické energie generují teplo jako sekundární produkt. Zbylých 4 050 MWh půjde na vrub spotřebě LPG, které je napojené především na procesy sterilizace, a dále pak i samotné katalytické spalování.

Tlak na diverzifikaci i zdlouhavý povolovací proces
HARTMANN – RICO se rozhodl pro diverzifikaci zdroje tepelné energie v době, kdy na stejnou notu apelovala i vláda. O to překvapivější byl podle Pavla Fuchse zdlouhavý a nepodporující proces získávání územního a stavebního povolení.
„Rychlost a pragmatismus legislativních povolovacích procesů nás vyloženě zklamaly a téměř i odradily od toho investice dokončit. Pokud stát apeluje na soukromé společnosti, aby diverzifikovaly zdroje tepelné energie, tak musí i procesy nastavit tak, aby investorům život usnadnil, a nikoliv ztrpčil,“ doplnil Pavel Fuchs.

  • Facebook
  • Twitter