Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Graffiti už zdobí Bezručovu ulici v Jihlavě

/
/
/
1055 Zobrazení



Umělec Jakub Menšík na 130 metrů velkou plochu spotřeboval celkem 220 sprejů. První tah štětcem na zdi parkoviště v Bezručově ulici v Jihlavě udělal umělec Jakub Menšík před měsícem. Od té doby bílou podkladovou barvu ozdobilo barevné graffiti. Spreje a barvy potřebné k namalování díla, které má Jihlavu zobrazovat jako město, které spojuje, stály 25 tisíc.

„Spotřebovali jsme dohromady 220 sprejů a 15 kilogramů barvy,“ přiblížil autor návrhu Jakub Menšík, jehož uměleckou stopu lze sledovat na více jihlavských domech. „Na zdi můžete vidět více rukopisů, s nápisy mi pomáhalo několik známých umělců. Já jsem dělal například „highlands“ a „home“, moje práce je také vlak, viadukt i erb spojující ježka se lvem a orlicí,“ doplnil Jakub Menšík.

Graffiti v Bezručově ulici v Jihlavě

Jihlavská radnice vypsala soutěž na umělecké zpracování 130 metrů velké zdi v loňském roce. Přišly čtyři návrhy, ze kterých vybrala komise právě ten, který Jihlavu zobrazuje jako spojnici mezi západem a východem, Čechy a Moravou či Prahou a Brnem.

Při tvorbě jihlavského graffiti se na sociálních sítích ozvalo několik kritických hlasů. „Překvapilo mě, jaký mají lidé zájem o veřejný prostor. Žádné z mých děl takovou reakci nikdy nevyvolalo, je otázka, zdali není kritika víc vidět než pochvala. Pod příspěvky se objevilo také spoustu kladných vyjádření, ale pouze v podobě kliknutí na tlačítko To se mi líbí, které nemá takovou sílu, jako naštvaný komentář,“ dodal ke kritice svého díla Jakub Menšík.

Graffiti v Bezručově ulici v Jihlavě

Obecně je ale nové velkoformátové dílo přijato kladně, radnice zaznamenala řadu pozitivních reakcí. „Je to další díl do mozaiky, která činí město zajímavější. I to, že dílo není viditelné z frekventovaného místa, ale divák ho musí vyhledat, považuji spíše za pozitivum celého nápadu,“ odvětil na ohlasy, že dílo je skryto ve vnitrobloku, primátor města Rudolf Chloupek.

S nápadem využít nově opravenou plochu pro velké grafické dílo přišli zástupci firmy Stavotop Jihlava, která vlastní nemovitosti v přímém sousedství s parkovištěm. „Město uhradí náklady spojené s pořízením zejména podkladových vrstev, barev a materiálu do výše třiceti tisíc korun,“ uvedl už dříve primátor.

  • Facebook
  • Twitter