Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Festival Start Film odstartoval projekcí filmu Čertího brka

/
/
/
689 Zobrazení



Téměř celou neděli 11. srpna se do Bystřice nad Pernštejnem sjížděli mladí účastníci 4. ročníku filmového festivalu Start Film. Kromě nich v odpoledních hodinách dorazili také lektoři workshopů a festivaloví hosté. Ti nejdříve zamířili na bystřickou radnici, kde v přátelské atmosféře poseděli se zástupci města, a pak už nebránilo nic tomu, aby se setkali také s diváky a účastníky festivalu na slavnostním zahájení v Kulturním domě, kam jako tradičně přijeli v historických vozech.

V Kulturním domě se odehrála první část zahájení, kde nemohl chybět starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska, který na festivalu ocenil, že „přitahuje ke kameře mladé lidi a učí je,“ s čímž mohli všichni přítomní jen souhlasit. V průběhu letošního Start Filmu se uskuteční osm workshopů, na kterých studenti proniknou do tvorby videoklipu, dokumentárního filmu, on-line reklamy nebo se přiučí něco z filmového herectví či tvůrčího psaní. Kromě Pačisky na zahájení vystoupil také pořadatel festivalu Josef Čadík, který všechny přítomné pozval do letního kina na Masarykově náměstí, kde budou až do pátku probíhat projekce Kinematografu bratří Čadíků s hosty. Diváky v Bystřici pozdravil i Stanislav Marek – místostarosta Nového Města na Moravě, kde Start Film poprvé zahájí své projekce v úterý 13. srpna.

Letošním zahajovacím filmem bylo Čertí brko, které publiku představili scenárista Tomáš Hodan a producent Ondřej Beránek. Jejich pohádka je velmi úspěšná, těší se velké návštěvnosti, a tak si moderátor večera neodpustil dotaz, zda se chystá i druhý díl. „To by bylo peklo,“ se smíchem pronesl Beránek, na což moderátor zareagoval slovy: „nebo taky výzva!“ Z rozhovoru vyplynulo, že pokračování není vyloučeno, i když tvůrčí dvojice aktuálně připravuje projekt o tragickém osudu Bohumila Hanče a Václava Vrbaty během mezinárodního lyžařského závodu v roce 1913. Později se hosté přesunuli do letního amfiteátru, kde už na uvedení Čertího brka čekala v hojném počtu širší veřejnost, včetně spousty dětských diváků, kteří měli díky promítání pohádky záminku, jak zůstat déle vzhůru.

Spokojeni byli s prvním festivalovým večerem i přítomní hosté, mezi které patří režisér Tomáš Pavlíček, herečka Petra Nesvačilová nebo dokumentaristka Apolena Rychlíková. „Mně se moc líbila atmosféra na Masarykově náměstí, protože letní kina mají vždy specifickou atmosféru. I když dneska nebyl úplně typický letní horký večer,“ řekla po zahájení filmařka s japonsko-českými kořeny a lektorka workshopu experimentální tvorby Haruna Honcoop. Zahájení čtvrtého ročníku bylo zakončeno společenským rautem v Kulturním domě, který zpestřili svým hudebním vystoupením studenti Střední školy uměleckomanažerské. Nervozita přítomných pořadatelů začala konečně opadat a ve vzduchu bylo cítit pozitivních emocí. „Zatím se tu porozhlížíme, ale je to příjemné. Je to skvělé,“ řekl o svých prvních dojmech scenárista Čertího brka Tomáš Hodan.

Večer se plnil rozhovory jak mezi mladými účastníky, kteří se přijeli na festival učit novým věcem, tak mezi hosty. Příjemná atmosféra letního večera se pomalu začala měnit v první hodiny pondělního dne, kdy naplno vypukly nejen festivalové workshopy, ale i projekce s přednáškami.

  • Facebook
  • Twitter