Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Festival dokumentů Jeden svět už posedmé v Havlíčkově Brodě

/
/
/
1204 Zobrazení



V pátek 22. března startuje v klubu Oko festival dokumentárních filmů Jeden svět Havlíčkův Brod 2019. Diváci se mohou těšit na více jak čtrnáct hodin dokumentů z celého světa, předpromítání, doprovodný program, koncerty, výstavy a festivalové hosty, třeba válečnou reportérku Markétu Kutilovou.

Hledání sebe sama, vlastní identity a společenského i osobního postavení se rozhodl prozkoumat letošní ročník festivalu dokumentárních filmů Jeden svět Havlíčkův Brod 2019, a to pod heslem Bezpečná blízkost.
„Dramaturgický koncept letošního ročníku jsme rozdělili do tří částí, a to Happening svobody, Ženy hrdinky a Ohroženi,“ popisuje dramaturg a hlavní koordinátor festivalu Jiří Svoboda.

Plakát akce

Společným tématem filmů O čem sní pankáči a Kibera: Příběh slumu je touha po svobodě, změna života k lepšímu či cesta za svým snem. Ženy hrdinky si představíme v dokumentech América, Ženy s náušnicemi ze střelného prachu, Na jejích bedrech. Ať už jde o záchranu rozdělené rodiny nebo boj proti terorismu a násilí, mají tyto ženy jedno společné: jsou hrdinkami a vzorem pro nás všechny. Jak krátký, dlouhý, vzdálený, blízký či zamořený musí být prostor, abychom se v něm cítili bezpečně? To jsou otázky, na které budeme hledat odpovědi v dokumentech Rekonstrukce Utøyi, Vítejte v Sodomě a Vesnice plavajících krav.
„K dokumentům neodmyslitelně patří i diskutující hosté. Jsem rád, že naše pozvání přijala například známá válečná reportérka Markéta Kutilová, která zároveň představí i svou novou knihu Ve válce – Příběhy obyčejných lidí z Iráku a Sýrie,“ doplňuje Jiří Svoboda.
„Z bohatého doprovodného programu doporučuji předpromítání dokumentu Máme na víc ve středu 20. března nebo studentského filmu Když, který se natáčel na Havlíčkobrodsku. V pátek večer pak vystoupí jazzová kapela JazzJoint a sobotní program doplní hudební skupina Tuesday Tunes. Během festivalu pak budete moci shlédnout výstavu Bringing Together Divided Memory, popisující osudy lidí, jimž změnila život válka,“ říká Jiří Svoboda.

Film Vítejte v Sodomě

Vstupné se od minulého roku nezměnilo. Za film i hudební vystoupení platíte 60 korun, přičemž celodenní vstup vás vyjde na 100 Kč a třídenní festivalová akreditace na 200 Kč. Prostor klubu Oko je bezbariérový, některé dokumenty jsou doplněny o titulky pro neslyšící a nedoslýchavé. Kompletní informace.
„Festival dokumentárních filmů Jeden svět Havlíčkův Brod 2019 by nešel uspořádat bez pomoci regionálních partnerů a sponzorů: Kraj Vysočina, KOUS Vysočina, Město Havlíčkův Brod, Klub Oko Havlíčkův Brod, Tiskárny Havlíčkův Brod, Okresní hospodářská komora Havlíčkův Brod, Hotel U Zlatého lva, DS Kámen, INTERKONSULT Světlá nad Sázavou, Brodská stavební, ACO Industries, Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod,“ uzavřel Jiří Svoboda.

  • Facebook
  • Twitter