Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Expozice o Velké Moravě v jihlavském muzeu

/
/
/
711 Zobrazení



Výstava nazvaná Z Velké Moravy až do nepaměti a zpět, která začíná ve středu 23. října vernisáží v Muzeu Vysočiny Jihlava, představí fotografie Petra Francána doplněné o soubor velkomoravských archeologických nálezů ze sbírek Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

„Velká Morava jako nejstarší slovanský státní útvar na našem území nepředstavuje pouze jeden ze základů naší národní identity, zanechala rovněž kulturní vliv daleko přesahující rámec střední Evropy. Je tak mimo jiné i poutem se širším slovanským světem východní a jižní Evropy. Tento odkaz, spjatý s misií věrozvěstů Cyrila a Metoděje, včetně následného působení jejich žáků, zachycuje soubor fotografií Petra Francána nazvaný Z Velké Moravy až do nepaměti a zpět.
Fotografie zobrazující kulturně historické památky, v nichž se odráží cyrilometodějské dědictví, byly pořízeny na Moravě, Slovensku, v Srbsku, Bulharsku, Rumunsku, Makedonii, Albánii a Černé Hoře,“ uvedl kurátor výstavy Radim Gonda.
Výstavu fotografií doplňují archeologické nálezy zapůjčené ze sbírek Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Vybrané předměty přibližují životní podmínky a kulturní život obyvatel Velké Moravy na našem území.

Výstava je otevřena v budově Muzea Vysočiny Jihlava až do 26. ledna 2020.

Vernisáž se uskuteční ve středu v 17.00.

  • Facebook
  • Twitter