Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dukovany a Dalešice zaznamenaly rekordní návštěvnost

/
/
/
1075 Zobrazení



Za prvních deset měsíců letošního roku zaznamenaly obě české jaderné elektrárny, Dukovany i Temelín, vyšší návštěvnost než za celý loňský rok. Od začátku roku navštívilo energetický region Dukovany přes 43 tisíc návštěvníků. Z toho 32 tisíc přímo Jadernou elektrárnu Dukovany a 11 tisíc Přečerpávací vodní elektrárnu Dalešice.

Rekordní čísla tak potvrdila trend stále rostoucího zájmu o technická zařízení, která jsou jedním z nejvyhledávanějších cílů turistů na Vysočině. „Vzdělávací prohlídky infocenter, mimořádné prohlídky areálu, ale také speciální akce pro širokou veřejnost, přivádí do elektráren tuzemské, ale i zahraniční návštěvníky. Oblíbenými se staly například velikonoční a vánoční dílničky určené pro celé rodiny, 24 hodin otevřených dveří nebo akce pořádané přímo u elektrárny, jako bylo Letní kino nebo kulturní hudební festival Energyfest. O přestávkách mezi skvělými koncerty populárních zpěváků jako Lucie Bílá nebo David Koller si jednu ze tří největších mlžných komor v Evropě a další interaktivní modely přišlo prohlédnout tolik zájemců, že bylo Infocentrum téměř k prasknutí a vytvořili tak rekord v návštěvnosti Infocentra sledovaný od roku 1994,“ říká mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk.

„Těší nás také zájem o mimořádné exkurze tematicky zaměřené na cestu paliva v elektrárně, které nabízíme obyvatelům z regionu elektrárny. Účastníci při nich mají možnost setkat se a diskutovat přímo s ředitele elektrárny a navštívit střežené prostory elektrárny včetně skladu s použitým palivem,“ doplnil Bezděk.

Infocentrem Dukovany prošlo od jeho otevření v roce 1994 už 676 574 návštěvníků. „Největší skupinu návštěvníků tvoří studenti základních a středních škol. Mezi zájemci o energetiku dominují Češi. Mezi zahraničními to jsou návštěvníci ze Slovenska, Polska či Rakouska, ale také z Ruska, Venezuely, Bolívie, Jižní Koreje, Singapuru nebo Iránu,“ vypočítává Bezděk.

Do konce roku se ještě návštěvníci mohou těšit na vánoční víkend s tvořivými dílničkami a pohádkou v termínu 8. – 9. prosince. Informace o speciálních prohlídkách a programu Infocentra jsou aktualizována na webových stránkách nebo FB profilu Infocentrum EDU.

Podívat do obou českých jaderných elektráren se můžete i z tepla domova prostřednictvím virtuálních prohlídek.

  • Facebook
  • Twitter