Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Druhý blok Dukovan opět dodává elektřinu

/
/
/
631 Zobrazení



Energetici Jaderné elektrárny Dukovany obnovili výrobu elektrické energie na druhém výrobním bloku. Reaktor byl plánovaně odstaven koncem září pro výměnu paliva, pravidelné servisní činnosti a kontroly zařízení.

Odstávka byla v důsledku platnosti ochranných opatření proti šíření koronaviru i omezených kapacit v době vrcholící vlny pandemie velmi náročná. V Dukovanech jsou tak od dnešního dne v provozu tři ze čtyř výrobních bloků. V odstávce pro výměnu paliva zůstává blok číslo 1, který energetici odstavili v polovině listopadu.

V Dukovanech jsou od dnešního dne v provozu tři ze čtyř výrobních bloků. Práce pro energetiky tím však nekončí. Už nyní pracují na odstávce prvního výrobního bloku, která potrvá do konce roku. O Vánocích tak budou muset jít do práce vedle směnových pracovníků, provozujících první tři bloky, další stovky zaměstnanců elektrárny a dodavatelů, kteří se na odstávce podílejí. “Práce o Vánocích a jiných svátcích jsou pro nás energetiky přirozenou součástí našeho povolání, to nám aktuálně navíc významně komplikují rozsáhlá protikoronavirová opatření a s tím související omezené kapacity. Letos tak ještě výrazněji vnímáme naši zodpovědnost za bezpečné a spolehlivé dodávky elektřiny pro všechny, kteří v první linii pečují o slabé a nemocné, a jsem rád, že zatím všechno úspěšně zvládáme.“ říká Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ.

Všechny plánované činnosti na druhém výrobním bloku energetici dokončili už na začátku listopadu. Poté zahájili sérii rozsáhlých kontrol a testů prováděných vždy před opětovným uvedením bloku do provozu. „Řízenou štěpnou reakci v reaktoru jsme obnovili už v sobotu v 0:37 hod. Poté jsme postupně zvyšovali výkon a prováděli další předepsané kontroly a testy, abychom prokázali řádný stav zařízení. První dodávky elektřiny z druhého bloku jsme obnovili už včera těsně před půlnocí  ve 23:33 přifázováním první parní turbíny,“ uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín.

Dodávky elektřiny z generátoru druhé parní turbíny energetici obnovili ještě dnes v noci ve 4:11 hod. Nyní provozní personál elektrárny postupně zvyšuje výkonu a dokončuje předepsané zkoušky a kontroly zařízení. Plného výkonu 500 MW by měli na bloku dosáhnout do konce tohoto týdne.

  • Facebook
  • Twitter