Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dobrovolníci, věnujte seniorům v Telči hodinu týdně

/
/
/
694 Zobrazení



Dobrovolnická činnost by měla neodmyslitelně patřit k životu a péči v domovech pro seniory. Proto také SeneCura SeniorCentrum Telč navázalo spolupráci s Oblastní charitou Jihlava, aby přivítali nadšence, kteří chtějí pomáhat, podílet se na volnočasových aktivitách a zkvalitňovat život klientům telčského domova.

„Pokud někdo neví, jak naložit s volným časem, a chtěl by jej smysluplně využít, umí naslouchat, hrát na hudební nástroj, zpívat, je kreativní a hravý, tak přesně takové lidi hledáme jako dobrovolníky do našeho domova pro seniory,“ říká Monika Smejkalová, aktivizační pracovnice SeniorCentra Telč.

Práce dobrovolníků spočívá v tom, že si se seniory povídají, čtou, luští křížovky, hrají hry, tvoří, procvičují jemnou motoriku, trénují paměť nebo chodí na procházky. Seniorům zase dobrovolnictví přináší prostor pro vytváření nových přátelství, předávání zkušeností, sdělování vzpomínek a pozitivní naladění, čímž dochází ke zlepšení jejich psychického i fyzického stavu. Například v sousedním Rakousku je dobrovolnictví v zařízeních pro seniory naprosto běžnou součástí života ve městech i obcích. Lidé z okolí chodí do domovů pomáhat nebo trávit svůj volný čas. Tato dlouholetá tradice vytváří funkční komunitní společnost a buduje vztahy mezi generacemi založené na úctě a respektu.

Stát se dobrovolníkem není nic těžkého. Koordinátor Dobrovolnického centra Oblastní charity Jihlava (OCHJ) společně s vedením domova vždy pečlivě vybírá daného dobrovolníka k jednotlivým seniorům, aby si co nejlépe rozuměli. Dobrovolníkům je také zajištěno školení, pojištění, supervize, certifikát dobrovolníka a nabídka různých zajímavých akcí jako je například účast na akci Dobroch.

Zájemci o dobrovolnictví se mohou přihlásit v SeniorCentru Telč na aktivizace1.telc@senecura a telefonních číslech 702 296 857 nebo 608 980 640. Kontaktovat také mohou koordinátora OCHJ Romana Mezlíka na adrese roman.mezlik@jihlava.charita.cz či na telefonu 737 536 131.

SeneCura SeniorCentrum Telč nabízí sociální služby Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem (zaměřený na péči o seniory trpící Alzheimerovou chorobu či jinou formou demence). Kromě zdravotní, ošetřovatelské a sociální péče poskytují širokou škálu doplňkových služeb i bohatý výběr volnočasových aktivit. Cílem SeniorCenter SeneCura, kterých je v Česku patnáct, je stát se komunitními centry v daných lokalitách a maximálně podporovat a rozvíjet soužití klientů, jejich příbuzných, zaměstnanců SeneCura, dobrovolníků a veřejných orgánů.

  • Facebook
  • Twitter