Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Do Dukovan dorazilo nové palivo do reaktoru čtvrtého bloku

/
/
/
1528 Zobrazení



Na reaktoru čtvrtého výrobního bloku Jaderné elektrárny Dukovany energetici ukončili zavážku paliva, které je připraveno k výrobě energie na dalších třináct měsíců. Zavezení paliva předcházelo provedení plánovaných servisních činností řady kontrol. Odstávka, která začala prvního září, probíhá podle plánovaného harmonogramu a blok by měl opět dodávat elektřinu začátkem listopadu.

Během odstávky energetici provádí stovky plánovaných činností a velký rozsah testů zařízení a kontrol. Časově nejnáročnější modernizační akcí, která stále probíhá, je výměna ochran rozvoden 6 kV, při které dochází k modernizaci systému, který chrání zařízení a spotřebiče vysokého napětí. Na dalších třech blocích byla tato obměna provedena již v předchozích letech. „Už dlouho před zahájením samotné odstávky, jsme věnovali naši maximální pozornost detailní přípravě a i díky tomu vše probíhá podle nastaveného harmonogramu. My se nyní pomalu připravujeme na zkoušky tisíců zařízení před jejich opětovné uvedení do provozu,“ zhodnotil průběh odstávky ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

V uplynulých dnech energetici zavezli do reaktoru palivo, přičemž vyměnili jednu pětinu za čerstvé. Další významné činnosti, které již byly dokončeny nebo se aktuálně dokončují, jsou rekonstrukce podružných rozvaděčů, rozsáhlá desetiletá kontrola záložních dieselgenerátorů a montáž regulačních armatur odluhů parogenerátorů, které přispějí k lepší regulaci chemického režimu tohoto klíčového zařízení a ke snížení provozní degradace materiálu. Celkem bude během této odstávky provedeno 50 významných technických a investičních akcí.

  • Facebook
  • Twitter